Oficiali chinezi corupţi au deturnat peste 87 de miliarde de euro în aproape 20 de ani

Oficiali chinezi corupţi au deturnat peste 87 de miliarde de euro în mai puţin de 20 de ani, potrivit unui studiu al băncii centrale chineze, dat publicităţii săptămâna aceasta.

289 afișări
Imaginea articolului Oficiali chinezi corupţi au deturnat peste 87 de miliarde de euro în aproape 20 de ani

Oficiali chinezi corupţi au deturnat peste 87 de miliarde de euro în aproape 20 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Între 16.000 şi 18.000 de cadre guvernamentale sau din cadrul unor societăţi de stat au fugit în străinătate sau pur şi simplu au dispărut, după ce au primit mită, estimată la o valoare totală de 800 de miliarde de yuani (87,5 miliarde de euro), potrivit acestui studiu.

Oficiali de rang înalt, care au deturnat sumele cele mai importante, au fugit către ţări dezvoltate, ca Statele Unite, Canada sau Australia, în timp ce oficialii de rang inferior au tendinţa să fugă în ţări mai puţin depărtate, ca Rusia sau Thailanda.

Hong Kong, o regiune administrativă specială, a fost utilizată, uneori, de către oficiali corupţi, ca o poartă de intrare către ţările din Commonwealth. Alţii au petrecut, în ţări africane sau latino-americane, perioada necesară în vederea obţinerii de documente pentru a se instala în ţări occidentale.

Unii au fugit luând sumele deturnate sub formă de numerar, în bagaje, relevă studiul.

Regimul chinez a continuat să ia măsuri în lupta împotriva corupţiei, de la lansarea reformelor economice, în urmă cu peste 30 de ani, dar fără să reuşească, deloc, să eradicheze acest flagel, care subminează legitimitatea Partidului Comunist şi alimentează nemilţumirea populaţiei.

Preşedintele chinez, Hu Jintao, a declarat, în mai multe rânduri, că este vital ca partidul să elimine corupţia cadrelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici