Oficiali nord-coreeni, executaţi pentru că nu au ţinut doliu după moartea lui Kim Jong-il

Mai mulţi oficiali de rang înalt, civili şi militari, din Coreea de Nord au fost executaţi la ordinul noului lider Kim Jong-un pentru că au consumat băuturi alcoolice sau au participat la petreceri în perioada de doliu instituită după moartea fostului dictator, afirmă surse sud-coreene.

1563 afișări
Imaginea articolului Oficiali nord-coreeni, executaţi pentru că nu au ţinut doliu după moartea lui Kim Jong-il

Funeraliile lui Kim Jong-il (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Phenianul a instituit 100 de zile de doliu naţional la moartea liderului suprem Kim Jong-il, în decembrie 2011.

Televiziunea publică nord-coreeană, singura din această ţară, a prezentat, la acea vreme, imagini cu zeci de mii de oameni plângând pe străzi după liderul defunct. Mulţi păreau disperaţi, se băteau cu pumnii în piept şi îngenunchiau în faţa statuilor lui Kim Jong-il. Conform unor zvonuri, imaginile făceau parte dintr-un scenariu al regimului stalinist de la Phenian.

Cu toate acestea, numeroşi oficiali militari care nu au respectat perioada de doliu au plătit scump, unii chiar cu vieţile. În pofida doliului, mulţi oficiali de rang înalt şi generali ai armatei nord-coreene au fost surprinşi în stare de ebrietate, alături de dame de companie sau la petreceri private.

Potrivit site-ului de ştiri sud-coreean Chosun Ilbo, citat de Corriere della Sera, noul lider nord-coreean, Kim Jong-un, a ordonat, în ianuarie 2012, executarea adjunctului ministrului Apărării, Kim Chol, acuzat că s-a îmbătat în perioada de doliu. Conform surselor din cadrul Comisiei sud-coreene a Unificării, în total, 14 comandanţi militari sau oficiali de rang înalt au fost executaţi pentru fapte similare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici