Oficiali SUA neagă incidentul din Golful Oman, acuzând în schimb Iranul de capturarea unei nave

Oficiali din Statele Unite au negat, miercuri, informaţiile transmise de Iran privind producerea unui incident maritim în Golful Oman, acuzând, în schimb, regimul de la Teheran de capturarea unui petrolier vietnamez.

941 afișări
Imaginea articolului Oficiali SUA neagă incidentul din Golful Oman, acuzând în schimb Iranul de capturarea unei nave

Oficiali SUA neagă incidentul din Golful Oman, acuzând în schimb Iranul de capturarea unei nave

Administraţia de la Teheran susţine că a blocat o tentativă a Statelor Unite de a captura o navă care transporta petrol iranian, într-un incident produs în Golful Oman. Surse citate de postul iranian Press TV susţin că petrolierul iranian a evitat capturarea datorită intervenţiei rapide a Gardienilor Revoluţiei, iar acum nava a revenit în apele teritoriale iraniene. "Membri ai Gardienilor Revoluţiei au efectuat o operaţiune cu elicoptere, au coborât pe punte, au recăpătat controlul asupra navei şi au adus nava în apele teritoriale iraniene", au declarat oficiali iranieni citaţi de postul Press TV.

"Informaţiile difuzate de Iran sunt lipsite de fundament", a declarat, în replică, un oficial de la Washington, sub protecţia anonimatului, conform agenţiei Reuters.

Flota a V-a a SUA, activă în Orientul Mijlociu, a transmis că este la curent cu incidentul, dar a refuzat să ofere informaţii.

Pe de altă parte, alţi doi oficiali de la Washington au declarat pentru agenţia Associated Press, sub protecţia anonimatului, că Iranul a capturat recent un petrolier vietnamez în Golful Oman şi vasul încă este într-un port iranian. Administraţia de la Washington nu a difuzat oficial informaţii despre incident. Site-ul de profil MarineTraffic.com a relatat că petrolierul vietnamez MV Southys este în Portul iranian Bandar Abbas.

Tensiunile dintre Statele Unite şi Iran s-au amplificat după ce fosta Administraţie Donald Trump a decis retragerea din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni împotriva Teheranului, suspectat că vrea să se doteze cu arme atomice. Administraţia Joseph Biden exercită presiuni asupra Iranului pentru revenirea la respectarea Acordului nuclear semnat cu marile puteri în anul 2015. Iranul a condiţionat revenirea la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 de anularea sancţiunilor impuse de Statele Unite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici