Oficialii canadieni susţin că nu au identificat nicio legătură a atacatorului din Ottawa cu SI

Guvernul canadian susţine că nu există dovezi, până în prezent, care să ateste că autorul atacurilor din Ottawa avea legături cu extremiştii islamici din Orientul Mijlociu, relatează BBC News Online.

60 afișări
Imaginea articolului Oficialii canadieni susţin că nu au identificat nicio legătură a atacatorului din Ottawa cu SI

Oficialii canadieni susţin că nu au identificat nicio legătură a atacatorului din Ottawa cu SI (Imagine: Twitter)

Ministrul canadian de Externe, John Baird, a declarat vineri pentru BBC că Michael Zehaf-Bibeau a fost "în mod sigur radicalizat" dar nu se alfa pe lista indivizilor cu grad ridicat de risc. Acesta a ucis un militar la memorialul eroilor de război din Ottawa, după care a fost înpuşcat mortal în clădirea Parlamentului, situată în apropiere.

Baird a declarat că nu există dovezi substanţiale care să arate că Zehaf-Bibeau era asociat grupării Stat Islamic. "Nu am auzit ... că ar fi asociat SI", a declarat ministrul canadian.

Baird a declarat că este "extrem de îngrijorat de numărul canadienilor radicalizaţi şi care luptă în Siria sau Irak", dar, adaugă el, "nu avem nicio dovadă ca să legăm aceste două lucruri în acest stadiu". Baird a afirmat, de asemenea, că Zehaf-Bibeau ar fi putut face mult mai mult rău decât a făcut. "Timp de câteva minute a fost o groază totală, o teroare totală, nu ştiam dacă uşa va fi spartă, dacă era o singură persoană sau un grup", a explicat el.

La o conferinţă de presă organizată joi, comisrul Bob Paulson a declarat că Zehaf-Bibeau nu avea legături cu bărbatul convertit la islam care a ucis la începutul săptămânii un militar canadian în Quebec. Totuşi, Zehaf-Bibeau încerca să obţină un paşaport pentru a călători în Siria.

Michael Zehaf-Bibeau, în vârstă de 32 de ani, avea antecedente în ceea ce priveşte infracţiunile legate de droguri şi furturile. Oficialii cred că acesta se convertise recent la islam, în timp ce un prieten l-a descris drept instabil psihic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici