OIAC confirmă: Gazul sarin, folosit în atacul cu arme chimice din Siria, din aprilie, când au murit zeci de civili /Marea Britanie avertizează: Atacul nu poate fi ignorat

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice a confirmat folosirea gazului sarin în cazul atacului cu arme chimie din luna aprilie, din nordul Siriei, în urma căruia zeci de civili au murit, se afirmă într-un raport, informează Reuters.

3263 afișări
Imaginea articolului OIAC confirmă: Gazul sarin, folosit în atacul cu arme chimice din Siria, din aprilie, când au murit zeci de civili /Marea Britanie avertizează: Atacul nu poate fi ignorat

OIAC confirmă: Gazul sarin a fost folosit în atacul cu arme chimice din Siria, din aprilie, când au murit zeci de civili

Documentul, care a fost trimis membrilor organizaţiei, nu a fost însă făcut public.

Pe data de 4 aprilie, oraşul Khan Sheikhoun din nordul Siriei a fost vizat de un atac aerian în care au fost folosite arme chimice. Acestă acţiune a provocat un răspuns dur din partea SUA care au acuzat regimul Assad de folosirea de arme chimie.

Forţele americane au efectuat un atac cu rachete de croazieră asupra unei baze aeriene siriene, de unde, potrivit Washingtonului, ar fi fost lansat raidul aerian.

După o anchetă care a durat mai multe luni, experţii din cadrul OIAC au concluzionat că oamenii, dintre care unii au decedat, au fost expuşi gazului sarin sau unei substanţe asemănătoare cu sarinul.

Cel mai multe state occidentale au acuzat regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad că ar fi folosit arme chimice în cursul atacului din aprilie, lucru negat categoric de oficialii de la Damasc.

Marţi, Statele Unite au anunţat că au depistat la baza aeriană Shayrat activităţi catalogate drept pregătiri active ale Siriei pentru un posibil nou atac cu arme chimic, a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis. Casa Albă l-a avertizat pe preşedintele sirian Bashar al-Assad că va fi tras la răspundere dacă forţele siriene vor lansa un nou atac cu arme chimice.

Marea Britanie avertizează că atacul cu gaz sarin din Siria nu poate fi ignorat

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, Boris Johnson, a declarat vineri că nu există nicio îndoială că regimul Bashar al-Assad este responsabil pentru atacul cu gaz sarin din Siria din aprilie şi a cerut aducerea vinovaţilor în faţa justiţiei, informează Associated Press.

"Această confirmare nu poate fi ignorată. Analiza proprie a Marii Britanii indică faptul că regimul Assad a desfăşurat aproape sigur acest atac abominabil. Eu nu am nicio îndoială. Responsabilitatea exactă pentru folosirea gazului sarin va fi stabilită prin intermediul unui mecanism comun de investigaţie, care urmează să fie confirmat", a spus Boris Johnson.

Şeful diplomaţiei de la Londra a cerut o abordare dură în privinţa pedepsirii celor vinovaţi pentru atacul chimic din Siria.

"Vom menţine iniţiativa britanică pentru a impune sancţiuni persoanelor responsabile ... Persoanele care folosesc arme chimice asupra unor persoane nevinovate ar trebui trase la răspundere. Le cer partenerilor internaţionali să se unească în jurul nevoii de a-i pedepsi pe cei vinovaţi de această atrocitate", a mai declarat Johnson.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici