Olaf Scholz: Germania este pregătită să facă faţă tuturor scenariilor de Brexit

Germania speră că Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană într-un mod ordonat, însă Berlinul este pregătit inclusiv de posibilitatea ca Londra să părăsească Blocul comunitar fără să ajungă la un acord cu UE, a declarat Olaf Scholz, ministrul german de Finanţe, potrivit agenţiei Reuters.

481 afișări
Imaginea articolului Olaf Scholz: Germania este pregătită să facă faţă tuturor scenariilor de Brexit

Olaf Scholz: Germania este pregătită să facă faţă tuturor scenariilor de Brexit

"Un Brexit necontrolat ar fi cel mai prost rezultat pentru Europa, dar mai ales pentru Marea Britanie, pentru că ar lovi puternic economia britanică", a declarat Scholz, într-un interviu pentru publicaţia Passauer Neue Presse.

"Ne pregătim foarte atent pentru ambele opţiuni, Brexit controlat şi necontrolat", a mai spus oficialul german, precizând că Berlinul "poate şi va gestiona" provocările generate de cele două scenarii.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Printre temele nerezolvate se numără dreptul navelor europene de a pescui în apele teritoriale britanice, statutul provinciei britanice Gibraltar şi viitoarele relaţii comerciale. De altfel, Pedro Sanchez, a avertizat de mai multe ori că Madridul va vota împotriva acordului între UE şi Marea Britanie pe tema Brexit dacă textul referitor la statutul Gibraltarului nu va fi modificat.

Mai mult, proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici, astfel că nu este clar dacă proiectul va fi aprobat de Parlamentul de la Londra.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici