Olanda şi Australia se angajează să facă dreptate victimelor zborului MH17

Australia şi Olanda s-au angajat luni să facă dreptate familiilor victimelor zborului MH17, doborât cu o rachetă în estul Ucrainei, în pofida opririi căutării rămăşiţelor, din cauza confruntărilor armate în zonă.

410 afișări
Imaginea articolului Olanda şi Australia se angajează să facă dreptate victimelor zborului MH17

Premierul australian Tony Abbott şi omologul olandez Mark Rutte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Datorăm morţilor, datorăm familiilor în doliu să repatriem (rămăşiţele) şi să facem dreptate", a declarat premierul australian Tony Abbott într-o vizită în Olanda, în cursul căreia a mulţumit Guvernului olandez pentru că a preluat conducerea anchetelor privind zborul MH17. "Nu suntem doar asociaţi în aceeaşi durere, suntem asociaţi în a cere dreptate în faţa acestei teribile atrocităţi", i-a spus Abbott omologului său olandez Mark Rutte într-o conferinţă de presă la Haga.

Tony Abbott a sosit duminică seara pe aeroportul de la Rotterdam. El a efectuat o vizită de 24 de ore în cursul căreia s-a întâlnit cu Rutte şi a semnat într-un registru de condoleanţe deschis la Haga.

Olanda a pierdut 193 de cătăţeni, iar Australia 38 de cetăţeni şi rezidenţi după ce Boeingul aparţinând companiei Malaysia Airlines care asigura o legătură între Amsterdam şi Kuala Lumpur a fost doborât pe 17 iulie în estul Ucrainei, o zonă aflată în război.

Toate cele 298 de persoane care se aflau la bord au murit. Occidentalii acuză separatişti proruşi de lansarea rachetei care a doborât avionul. Ruşii şi separatiştii resping acuzaţiile şi aruncă vina asupra Kievului.

"Operaţiunea (de căutare a cadavrelor) a fost suspendată, dar nu s-a terminat, cu siguranţă", a continuat şeful Guvernului australian.

"Facem o pauză în operaţiuni, dar nu le vom opri. Premierul Abbott şi cu mine suntem hotărâţi să reluăm operaţiunile la locul prăbuşirii imediat ce situaţia va fi suficient de stabilizată", a declarat Rutte.

Peste 220 de sicrie cu rămăşiţe umane au fost trimise în Olanda, unde a început durerosul proces de identificare a cadavrelor. Aproximativ 65 de victime au fost identificate sâmbătă, potrivit Guvernului olandez.

"Mă aflu aici pentru a mulţumi premierului Rutte şi echipei sale - poliţiei şi armatei - pentru modul formidabil în care au efectuat misiunea de poliţie în Ucraina", a declarat premierul australian la sosire.

Ultimii experţi medico-legali olandezi au revenit din Ucraina sâmbătă, după ce au fost nevoiţi să-şi suspende misiunea de repatriere a cadavreor din cauza lipsei securităţii la faţa locului.

Confruntările armate dintre forţele ucrainene şi separatişti s-au intensificat în ultima perioadă în această zonă aflată în apropierea frontierei cu Rusia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici