Omagiu pentru victimele atacurilor din Franţa: Sute de mii de persoane au manifestat în mai multe oraşe - FOTO

Aproape 230.000 de mii de persoane au manifestat sâmbătă în mai multe oraşe de provincie din Franţa, în semn de omagiu faţă de cele 17 victime ale atacurilor din ultimele zile.

688 afișări
Imaginea articolului Omagiu pentru victimele atacurilor din Franţa: Sute de mii de persoane au manifestat în mai multe oraşe - FOTO

Omagiu pentru victimele atacurilor din Franţa: Sute de mii de persoane au manifestat în mai multe oraşe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mitingul cel mai important a avut loc la Toulouse (sud-vest), unde peste 80.000 de persoane au defilat în tăcere, aplaudând din când în când şi purtând afişe cu mesajul "Je suis Charlie" (Eu sunt Charlie), o referire la revista Charlie Hebdo, a cărei redacţie a fost decimată de un atentat comis miercuri.

"Sunt contra rasismului", "Sunt pentru laicitate", se putea citi pe afişele manifestanţilor din acest oraş, marcat în urmă cu trei ani de cele şapte crime comise timp de o săptămână de islamistul radical Mohamed Merah.

La Nantes (vest), au fost cel puţin 30.000 de manifestanţi, în spatele unei banderole pe care scria "Să trăim împreună, liberi, egali şi solidari".

La Pau, în sud-vest, cel puţin 30.000 de persoane au participat la un marş al tăcerii, mai mulţi liceeni afişând o banderolă pe care scria "Toţi suntem Charlie".

La Orleans, în centrul ţării, peste 22.000 de persoane, inclusiv personalităţi politice locale, au defilat în semn de omagiu faţă de cele 12 victime ale atentatului de la redacţia Charlie Hebdo.

La Nisa, în sud-est, au participat cel puţin 23.000 de manifestanţi, potrivit unor surse din poliţie. În linişte, fără discursuri, marşul s-a încheiat în faţa unui monument unde a fost depusă o coroană de flori, în prezenţa reprezentanţilor religioşi de toate confesiunile.

La Besancon (est), au fost peste 20.000 de demonstranţi, cel puţin 22.000 au fost la Lille (nord) şi alte câteva mii în mai multe oraşe din toată Franţa.

Peste un milion de persoane sunt aşteptate la un miting care va avea loc duminică la Paris, menit să reafirme lupta pentru libertate şi democraţie în faţa terorismului.

Numeroşi lideri străini şi-au anunţat participarea la "marşul solidarităţii" de la Paris, printre care preşedintele român Klaus Iohannis, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi al Parlamentului European, Martin Schulz, premierul Marii Britanii, David Cameron, şi cel spaniol, Mariano Rajoy, premierul Italiei, Matteo Renzi, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, precum şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cancelarul german Angela Merkel.
 
De asemenea, şi-au anunţat participarea la acest miting secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, şi cel ungar, Viktor Orban, preşedinta Elveţiei, Simonetta Sommarugale, şi prim-miniştrii danez, Helle Thorning-Schmidt, belgian, Charles Michel, olandez, Mark Rutte, grec, Antonis Samaras, portughez, Pedro Passos Coelho, ceh, Bohuslav Sobotka, şi leton, Laimdota Straujuma.
 
Franţa a trăit 53 de ore de coşmar, de la atentatul comis miercuri la redacţia Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi, până la luarea de ostatici sângeroasă de vineri, dintr-un magazin evreiesc din Paris.
 
În total, 17 persoane au murit în această serie de atacuri comise de trei jihadişti francezi, care au afirmat că s-au coordonat şi care au fost ucişi de forţele de ordine vineri seara.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici