OMS anunţă apariţia unor cazuri de ciumă în Madagascar

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat apariţia unor cazuri de pestă (ciumă) în Madagascar şi a avertizat asupra pericolului răspândirii ei rapide în capitala Antananarivo, relatează AFP.

548 afișări
Imaginea articolului OMS anunţă apariţia unor cazuri de ciumă în Madagascar

OMS anunţă apariţia unor cazuri de ciumă în Madagascar (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Într-un comunicat publicat vineri seara, OMS a anunţat că a fost notificată la 4 noiembrie de către autorităţile sanitare malgaşe în legătură cu răspândirea acestei boli, în timp ce primul caz mortal a fost înregistrat într-un sat la 31 august.

La 16 noiembrie erau 119 cazuri şi 40 de decese, precizează OMS, dintre care două cazuri în capitală, cu un deces.

La Antananarivo "există în prezent un risc crescut de răspândire a bolii din cauza densităţii mari a populaţiei în oraş şi a lacunelor sistemului de sănătate", avertizează OMS.

Ea subliniază că situaţia este complicată de rezistenţa puricilor la insecticidul folosit pentru combaterea lor.

O forţă naţională specială, care reuneşte diverşi actori din domeniul sănătăţii, a fost formată pentru combaterea bolii împreună cu OMS şi cu susţinere financiară din partea Băncii Africane pentru Dezvoltare.

Ciuma sau pesta este provocată de bacteria Yersinia pestis şi afectează în primul rând şobolanii. Boala este răspândită de purici. La om, ea se dezvoltă sub formă bubonică şi, dacă bacteria ajunge la plămâni, provoacă pestă pulmonară şi devine transmisibilă de la om la om prin tuse.

Descoperită la timp, forma bubonică se tratează cu antibiotice dar forma pulmonară, una dintre bolile infecţioase cu cel mai mare grad de mortalitate, poate fi fatală în doar 24 de ore. Rata mortalităţii depinde de administrarea rapidă a tratamentului dar poate fi foarte ridicată, precizează OMS.

Pe baza informaţiilor disponibile, OMS "nu recomandă nicio restricţie de călătorie şi comerţ" şi cere punerea în aplicare a unor indicatori de risc pentru zonele urbane precum Antananarivo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici