ONG-uri din Polonia salută decizia CEDO cu privire la închisori secrete CIA

Apărători ai drepturilor omului din Polonia au salutat joi verdictul "istoric" al Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) de condamnare a Varşoviei pentru "complicitatea" acesteia în programul închisorilor secrete aparţinând CIA, în timp ce Guvernul se gândeşte să facă apel.

178 afișări
Imaginea articolului ONG-uri din Polonia salută decizia CEDO cu privire la închisori secrete CIA

ONG-uri din Polonia salută decizia CEDO cu privire la închisori secrete CIA

"Verdictul CEDO este un verdict itoric", a declarat pentru presă Draginja Nadazdin, directoarea Amnesty International (AI) Polonia, subliniind că Polonia a devenit astfel prima ţară UE condamnată pentru complicitate în acest dosar.

"Verdictul fără precedent" al Tribunalului de la Strasbourg dovedeşte că "politica Guvernului polonez menită să ascundă acest caz sub preş s-a dovedit o politică pe termen scurt", a declarat în aceeaşi conferinţă de presă Irmina Pacho de la Fundaţia Helsinki pentru Drepturile Omului, angajată în ancheta asupra închisorilor secrete aparţinând CIA în Polonia.

Potrivit celor două ONG-uri, "responsabilitatea pentru acest caz nu îi vizează doar pe politicienii care au autorizat crearea unui asemenea centru (CIA în Polonia), ci şi pe cei care, mai târziu, au obstrucţionat ancheta", a subliniat Nadazdin.

Ministerul polonez de Externe a apreciat că decizia CEDO este "prematură", având în vedere faptul că ancheta parchetului polonez este în curs.

"Polonia nu comentează verdictele Curţii. Noi respectăm jurisdicţia ei. În etapa actuală, nu pot să spun dacă vom face apel sau nu. Vom lua decizia după ce vom analiza decizia Curţii", a declarat pentru presă Marcin Wojciechowski, un prtător de cuvânt al ministerului, subliniind că Polonia dispune de trei luni în care să facă apel.

Fostul premier polonez Leszek Miller a negat din nou existenţa unor închisori secrete aparţinând CIA în Polonia. "Îmi menţin poziţia pe care am avut-o întotdeauna asupra acestei probleme în trecut: nu au existat închisori secrete CIA în Polonia", a declarat Miller, şeful Guvernului polonez în perioada 2001-2004, cea la care se referă verdictul.

"Acest verdict este nedrept şi nu este etic. Este nedrept pentru că are la bază zvonuri, speculaţii şi alegaţii. Documentaţia prezentată de către Polonia a fost respinsă de către Tribunal. (Verdictul) nu este etic deoarece Tribunalul plasează drepturile criminalilor şi teroriştilor deasupra (drepturilor) victimelor", a comentat el.

"La ce preţ ar putea să evalueze Tribunalul suferinţele şi moartea miilor de oameni ucişi la New York, Madrid sau Londra", s-a întrebat el.

Curtea Europeană a fost sesizată de către Abu Zubaydah, un palestinian în vârstă de 43 de ani, considerat de către Washington adjunctul liderului Al-Qaida Osama ben Laden, şi de către Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit în vârstă de 49 de ani, considerat unul dintre principalii membri ai reţelei teroriste.

Varşovia a fost condamnată joi de către CEDO pentru rolul pe care l-a jucat în aplicarea torturii celor doi pe teritoriul polonez în perioada 2002-2003, înainte să fie transferaţi la baza americană de la Guantanamo Bay (Cuba), unde sunt deţinuţi în continuare.

"Polonia a cooperat la pregătirea şi punerea în aplicare a operaţiunilor de predare, detenţie secretă şi interogare desfăşurate de CIA pe teritoriul său", au stabilit judecătorii europeni, în unanimitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici