ONU a comemorat începutul Primului Război Mondial

Naţiunile Unite au comemorat, marţi seara, 100 de ani de la începutul Primului Război Mondial în sunetul muzicii lui Beethoven şi Ravel, în cadrul unei ceremonii la care au fost citite scrisori ale militarilor şi martorilor oculari ai Marelui Război.

363 afișări
Imaginea articolului ONU a comemorat începutul Primului Război Mondial

ONU a comemorat începutul Primului Război Mondial (Imagine: EPA/Mediafax Foto)

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a amintit că "Primul Război Mondial era menit să fie ultimul dintre ultimele", înainte de a înlănţui o serie de bătălii "gravate în memoria noatră colectivă": Somme, Dardanele, Ypres, Verdun. "Prea multe persoane continuă să privilegieze opţiunea militară în pofida lecţiilor istoriei", a deplâns el.

Evenimentul a fost organizat în comun de misiunile franceză şi germană la ONU, cu participarea altor 23 de ţări.

Declanşarea primului conflict mondial "a oferit spectacolul dezolant al înfrângerii diplomaţiei", a apreciat ambasadorul german la ONU Harald Braun într-un comunicat comun franco-german. "Marea lecţie din 1914 - valabilă astăzi, chiar şi mai mult decât ieri - este că dialogul şi cooperarea trebuie să prevaleze în faţa confruntării şi izolaţionismului".

Primul Război Mondial, a subliniat omologul său francez Gérard Araud, a "demonstrat în mod tragic nevoia unei organizaţii internaţionale care să reunească toate ţările pentru a garanta pacea mondială", conducând la crearea Societăţii Naţiunilor, apoi a ONU.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici