ONU a construit o staţie de avertizare nucleară în apropierea graniţei iraniene

Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat joi finalizarea construirii unei staţii de avertizare seismică în apropiere de graniţa cu Iranul, ce poate detecta undele de şoc cauzate de experimentele nucleare şi care va facilita monitorizarea activităţii nucleare iraniene, relatează Ynetnews.com.

47 afișări
Imaginea articolului ONU a construit o staţie de avertizare nucleară în apropierea graniţei iraniene

ONU a construit o staţie de avertizare nucleară în apropierea graniţei iraniene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia Pregătitoare a Organizaţiei Tratatului de interzicere totală a experienţelor nucleare (CTBTO) din Viena a publicat un anunţ oficial pe site-ul său ce confirmă instalarea staţiei, care va fi folosită pentru a detecta cutremurele şi radioactivitatea.

Staţia a fost construită în oraşul Aşgabat din Turkmenistan, la câţiva kilometri de graniţa cu Iranul. La nivel mondial există deja 340 de staţii ce monitorizează activitatea seismică provocată de testele nucleare.

Decizia de a construi staţia în apropiere de graniţa cu Iranul a fost luată ca urmare a rapoartelor elaborate de serviciile de informaţii potrivit cărora Iranul a construit, la 400 de metri adâncime, un complex subteran ce ar fi folosit pentru realizarea de experimente nucleare.

Staţia de avertizare poate depista explozii de o intensitate foarte scăzută, de până la 2,75 de grade pe scara Richter.

Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă a declarat că se apropie termenul acordat Iranului pentru a evita aplicarea de sancţiuni din cauza programului său nuclear.

Gibbs a reiterat că termenul limită pentru autorităţile de la Teheranul este sfârşitul acestui an.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici