ONU anunţă un acord în vederea accelerării reconstrucţiei Fâşiei Gaza

Israelienii şi palestinienii au ajuns la un acord asupra unui "mecanism provizoriu" în vederea accelerării, sub supravegherea ONU, a reconstrucţiei Fâşiei Gaza, asigurând totodată că materialele de construcţie vor fi utilizate în scopuri civile, a anunţat marţi un oficial ONU.

71 afișări
Imaginea articolului ONU anunţă un acord în vederea accelerării reconstrucţiei Fâşiei Gaza

ONU anunţă un acord în vederea accelerării reconstrucţiei Fâşiei Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este vorba despre un "acord tripartit între israelieni, palestinieni şi ONU, care va permite lucrări de o amploare necesară în Fâşia Gaza, implicând sectorul privat şi oferind un rol de conducere în eforturile de reconstrucţie Autorităţii Palestiniene (AP), furnizând totodată garanţii, printr-un control ONU, că materialele nu vor fi deturnate de la utilizarea lor pur civilă", a precizat coordonatorul ONU pentru Orientul Mijlociu Robert Serry, în Consiliul de Securitate.

Acest acord, a apreciat el, este "un pas important către obiectivul unei anulări a tuturor restricţiilor" impuse Fâşiei Gaza şi "un semnal de speranţă pentru populaţia din (Fâşia) Gaza".

Acordul urmează, a subliniat Serry, "să redea, de asemenea, încredere donatorilor", pentru ca aceştia să finanţeze eforturile de reconstrucţie, în urma ofensivei israeliene.

"Noi considerăm că acest mecanism provizoriu este necesar să fie implementat şi să înceapă să funcţioneze fără întârziere", a adăugat coordonatorul ONU.

ONU va oferi detalii suplimentare despre acord într-o reuniune a Comitetului de legătură ad-hoc pentru ajutorarea palestinienilor, care va reuni reprezentanţi ai donatorilor lunea viitoare, la New York, în marja Adunării Generale a ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici