ONU: Aproape 2.600 de persoane au fost ucise în conflictul din estul Ucrainei

Aproape 2.600 de persoane au fost ucise de la jumătatea lui aprilie în conflictul din estul Ucrainei, a anunţat vineri ONU într-un raport, acest bilanţ crescând pe fondul luptelor din zonele dens populate, relatează AFP.

173 afișări
Imaginea articolului ONU: Aproape 2.600 de persoane au fost ucise în conflictul din estul Ucrainei

ONU: Aproape 2.600 de persoane au fost ucise în conflictul din estul Ucrainei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Cel puţin 2.593 de persoane au fost ucise între jumătatea lui aprilie şi 27 august", precizează raportul. "Tendinţa este alarmantă. Există o creştere semnificativă a numărului morţilor din est", a declarat secretarul general adjunct pentru drepturile omului al ONU, Ivan Simonovici, într-o conferinţă de presă.

Numărul morţilor ajunge la "aproape 3.000 dacă se iau în calcul cele 298 de victime ale prăbuşirii zborului MH17", avionul malaysian doborât în iulie de o rachetă, într-o zonă controlată de separatiştii proruşi, a adăugat el, la prezentarea raportului, la Kiev.

"În ceea ce priveşte presupusa creştere a participării combatanţilor străini în confruntări, aceasta conduce la o amplificare a conflictului", a adăugat Ivan Simonovici, precizând că situaţia arată o escaladare în rândul ambelor părţi şi provoacă "din ce în ce mai multe victime".

Raportul ONU mai arată că 11 persoane erau ucise zilnic în Uraina, număr care a ajuns între timp la 36, iar în "ultimele zece zile este şi mai ridicat".

Potrivit raportului, cel puţin 468 de persoane sunt în continuare ţinute captive de rebelii proruşi, care "pun în pericol viaţa civilor" prin amplasarea bazelor şi lansarea atacurilor în zone dens populate, în special în bastioanele de la Doneţk şi Lugansk.

În acelaşi timp, ONU notează că voluntarii care luptă alături de armata ucraineană ar putea fi vinovaţi de încălcări, printre care reţinere abuzivă şi tortură.

Astfel, cele patru luni de conflict vor provoca "răni psihologice profunde" în rândul populaţiei din zonele afectate de confruntări.

Războiul a dus la creşterea divizărilor în cadrul societăţii ucrainene, a mai afirmat Ivan Simonovici. "Din cauza escaladării ostilităţilor, divizarea ia amploare, iar acest lucru trebuie să se oprească", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici