ONU: Aproximativ 19.000 de civili, ucişi în Irak în 21 de luni şi 3.500 de persoane, în sclavia Stat Islamic

Aproximativ 19.000 de civili au fost ucişi în Irak în perioada ianuarie 2014 - octombrie 2015 şi 3.500 de persoane sunt ţinute în regim de sclavie de gruparea SI, care răpeşte sute de copii pentru educaţie religioasă şi antrenament militar, informează un raport publicat de ONU şi citat CNN.

ONU: Aproximativ 19.000 de civili, ucişi în Irak în 21 de luni şi 3.500 de persoane, în sclavia Stat Islamic (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Potrivit documentului, în intervalul de 21 de luni, cel puţin 18.802 civili au fost ucişi, jumătate dintre aceştia doar în Bagdad, alte 36.245 de persoane au fost rănite şi aproximativ 3,2 milioane de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele, inclusiv un milion de şcolari.

"Aşa-numitul Stat Islamic din Irak şi Levant (ISIL) continuă să comită violenţe sistematice şi răspândite şi încalcă legislaţia internaţională privind drepturile omului şi legislaţia umanitară. Aceste acte ar putea, în unele cazuri, să conducă la crime de război, crime împotriva umanităţii şi posibil, genocid", avertizează raportul.

Modul în care militanţii grupării Stat Islamic ucid este de asemenea înfricoşător, aceştia apelând la împuşcături, decapitări, arderea victimelor de vii şi aruncarea lor de pe clădiri.

Raportul a fost elaborat de Misiunea de Asistenţă a ONU din Irak şi de Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, şi se bazează în principal pe mărturii obţinute direct de la supravieţuitori sau martori ai încălcării drepturilor omului, inclusiv pe interviuri luate persoanelor care au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele.

În raport, ONU estimează că organizaţia Stat Islamic are în prezent 3.500 de sclavi şi continuă să supună femei şi copii unor agresiuni sexuale, în special sub forma sclaviei sexuale.

Sclavii, majoritatea femei şi copii, provin în principal din comunitatea persecutată yazidi, însă unii dintre ei fac parte din alte minorităţi etnice şi religioase, arată raportul.

Potrivit documentului, există informaţii verificate potrivit cărora 800 şi 900 de copii din oraşul Mosul, ocupat de Stat Islamic, au fost răpiţi de gruparea teroristă pentru educaţie religioasă şi antrenament militar.

Potrivit altor informaţii, soldaţii-copii care au fugit de pe frontul de luptă din provincia Anbar au fost ucişi.

Raportul informează că SI i-a ţintit pe cei percepuţi ca fiind oponenţi ai idelologiei sale şi regulamentului, afiliaţi ai Guvernului, inclusiv ofiţerii de poliţie şi oficiali publici, doctori, avocaţi, jurnalişti, lideri tribali şi religioşi.

Mulţi dintre aceştia au fost condamnaţi în tribunale controlate de SI, unde au primit pedepse inclusiv cu moartea, aruncarea cu pietre sau amputarea.

Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, a avertizat că rata deceselor în rândul civililor ar putea fi în mod considerabil mai mare.

"Nici măcar datele obscene privind decesele nu reflectă cu exactitate cât de mult suferă civilii în Irak. În aceste date sunt incluşi cei care au fost ucişi sau mutilaţi de violenţe deschise, însă nenumărate alte persoane au murit din cauza lipsei de acces la hrana de bază, apă sau îngrijiri medicale", a spus acesta.

Zeid Ra'ad Al Hussein a subliniat că acest raport ilustrează de ce anume încearcă să scape refugiaţii irakieni atunci când fug în Europa şi în alte regiuni.

În raport sunt menţionate de asemenea presupuse abuzuri comise de forţele de securitate irakiene şi grupările asociate, inclusiv miliţii şi forţe tribale, unităţi de mobilizare a populaţiei şi luptători kurzi peshmerga.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 3 comentarii
Taguri:
IRAK ,
SI ,
VICTIME
COMENTARII
  • ovidiu 19 ian 2016

    SCLAVIE ESTE IN ROMANIA,UNDE JI.DANITATEA ISRAELIANA A DISTRUS TARA ,A INFOMETAT POPULATIA ,LIPSINDU-O DE SLUJBE SI O VIATA DECENTA , ACESTI JI.DANI DIN ISRAEL SI AIUREA AU FORTAT 8 MILIOANE DE ROMANI SA-SI PARASEASCA CASELE SI SA IA DRUMUL SP.URCATEI STRAINATATI.ISRAEL ESTE SINAGOGA satanei

  • Cod Visiniu 19 ian 2016

    50 dolari reali gratuiti la P0kerstars FARA DEPOSIT pe goo.gl/EV3rdS !!! (minim 18 ani) !!!!

  • jiji 19 ian 2016

    Nu era bine cu Saddam,cica era ,,dictatura"!Era liniste in Irak,pace si tocmai de aceea a fost ucis!Iar rezultatul se vede:de ani de zile in Irak este un nesfarsit carnagiu!

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Nu mai e nimic de făcut?! Anunţul care arată DEZASTRUL cu cinci zile înainte de alegeri. Datele despre Firea sunt de NECONTESTAT