ONU: Campania electorală din Iran nu a fost ”liberă şi echitabilă”

Raportorul special al Naţiunilor Unite privind Drepturile Omului în Iran, Ahmed Shaheed, a declarat joi că mediul politic din ţară nu îi permite să califice alegerile prezidenţiale, prevăzute pentru vineri, drept "libere şi echitabile".

145 afișări
Imaginea articolului ONU: Campania electorală din Iran nu a fost ”liberă şi echitabilă”

ONU: Campania electorală din Iran nu a fost ”liberă şi echitabilă” (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Mai mulţi oficiali importanţi nu s-au putut prezenta la alegeri" a subliniat el într-un interviu acordat AFP, la Madrid, unde participă la cel de-al cincilea Congres Mondial împotriva pedepsei cu moartea.

"Unele partide au fost interzise, foşti conducători sunt în închisoare: toate acestea privează oamenii de spaţiul necesar pentru a organiza alegeri libere şi echitabile", a adăugat el.

Ahmed Shaheed a condamnat în martie valul de arestări ale jurnaliştilor din Iran, văzând în aceasta expresia unei represiuni tot mai amplificate în ceea ce priveşte mass-media, în vederea alegerilor de vineri.

"Sunt convins că plângerile sunt justificate, după cum au demonstrat evenimentele", a afirmat el joi.

"Descalificarea în masă a candidaţilor, îndeosebi din raţiuni lipsite de transparenţă şi care par mai curând iraţionale, încalcă dreptul de participare la viaţa politică", a adăugat el.

"Alegerile nu sunt libere şi echitabile doar prin faptul că votul nu este trucat, ci dacă atmosfera generală din timpul campaniei le permite persoanelor să se exprime", a specificat raportorul special.

Reformatorii doresc să se revanşeze, vineri, în cadrul alegerilor prezidenţiale iranieine, la patru ani după victoria contestată a lui Mahmoud Ahmadinejad, care a reuşit "uniunea sacră" cu moderaţii, confruntându-se cu o tabără conservatoare subminată de diviziuni.

Dintre cei şase candidaţi aflaţi încă în cursă, trei sunt conservatori: fostul şef al diplomaţiei, Ali Akbar Velayati, primarul Teheranului Mohammad Bagher Ghaliba şi negociatorul şef în dosarul nuclear, Said Jalili.

Campania a luat sfârşit joi la ora locală 08.00 (06.30 ora României), însă tratativele continuă în culise, pentru a încerca să-l oprească pe moderatul Hassan Rohani să rămână în cursă până la 21 iunie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici