Înalt oficial ONU: Cel puţin 109 civili au fost ucişi în urma unor raiduri ale coaliţiei saudite în Yemen / Coaliţia susţine că informaţiile prezentate nu au credibilitate

O coaliţie condusă de Arabia Saudită a ucis cel puţin 109 civili în urma unor raiduri aeriene desfăşurate în Yemen în ultimele zece zile, inclusiv 54 de localnici aflaţi într-o piaţă aglomerată, a anunţat joi un înalt oficial al ONU, relatează site-ul agenţiei Reuters.

263 afișări
Imaginea articolului Înalt oficial ONU: Cel puţin 109 civili au fost ucişi în urma unor raiduri ale coaliţiei saudite în Yemen / Coaliţia susţine că informaţiile prezentate nu au credibilitate

ONU: Cel puţin 109 civili au fost ucişi în urma unor raiduri ale coaliţiei saudite în Yemen / Coaliţia susţine că informaţiile prezentate nu au credibilitate

"Lupta este inutilă şi absurdă. Aceste incidente demonstrează ignoranţa totală faţă de vieţile omeneşti pe care toate părţile, inclusiv coaliţia condusă de Arabia Saudită, continuă să o arate în acest război absurd, care a dus doar la distrugerea ţării şi la suferinţa incomensurabilă a poporului, care este pedepsit în cadrul unei campanii militare inutile de ambele părţi. În conformitate cu dreptul internaţional, părţile aflate în conflict trebuie să evite civilii şi infrastructura civilă", a declarat Jamie McGoldrick.

Într-un atac neobişnuit de direct asupra campaniei desfăşurate de coaliţia saudită împotriva mişcării huthi din Yemen, susţinută de către Iran, înaltul oficial al Naţiunilor Unite a vorbit despre lovituri aeriene care au vizat o piaţă aglomerată din provincia Taiz, provocând moartea a 54 de persoane şi rănirea altor 32. Opt dintre morţi şi şase dintre răniţi au fost copii.

În acelaşi timp, Jamie McGoldrick a prezentat date potrivit cărora un atac aerian asupra unei ferme din provincia Hodeidah a ucis 14 persoane, iar alte atacuri au provocat moartea a 41 de civili şi rănirea altor 43, în ultimele zece zile.

Coaliţia condusă de Arabia Saudită, susţinută de către Statele Unite, Marea Britanie şi alte state, a respins acuzaţiile, spunând că informaţiile prezentate nu au credibilitate. Înaltul oficial al ONU a fost acuzat că susţine una dintre părţile aflate în conflict.

"Această declaraţie creează o stare de îndoială cu privire la informaţiile şi datele utilizate de Organizaţia Naţiunilor Unite şi afectează credibilitatea acesteia. Coaliţia condamnă această poziţie părtinitoare şi afirmă necesitatea ca ONU să revizuiască mecanismul muncii umanitare şi competenţa angajaţilor săi care lucrează în Yemen şi să monitorizeze performanţa acestora", a precizat purtătorul de cuvânt al coaliţiei saudite în Yemen.

Organizaţia Naţiunilor Unite nu deţine o estimare actualizată a numărului de victime provocate de conflictul din Yemen. Potrivit datelor din august 2016, cel puţin 10.000 de persoane au fost ucise.

Potrivit ONU, statul Yemen se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară din lume, în condiţiile în care aproximativ opt milioane de persoane sunt afectate de foamete, iar o epidemie de holeră a infectat un milion de persoane.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici