ONU cere o "dezbatere respectuoasă" asupra tradiţiilor de Sfântul Nicolae în Olanda

Guvernul olandez este îndemnat să încurajeze o "dezbatere naţională menită să promoveze înţelegerea, respectul reciproc şi dialogul intercultural" odată cu apropierea Sfântului Nicolae, însoţit de un ajutor, "Petre cel negru", pe care unii-l consideră un simbol rasist.

303 afișări
Imaginea articolului ONU cere o "dezbatere respectuoasă" asupra tradiţiilor de Sfântul Nicolae în Olanda

ONU cere o "dezbatere respectuoasă" asupra tradiţiilor de Sfântul Nicolae în Olanda (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

"Lansăm un apel la calm şi cerem încetarea abuzurilor comise asupra celor care se opun acestei tradiţii în Olanda", au declarat patru experţi independenţi, mandataţi să efectueze o anchetă în acest sens de către Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, citaţi într-un comunicat dat publicităţii joi la Geneva, potrivit AFP.

Experţii îşi exprimă totodată regretul faţă de "ameninţări şi insulte" ale căror victime au fost inclusiv ei, proferate de olandezi care nu înţeleg că se pot pune întrebări cu privire la un eventual aspect rasist al sărbătorilor de Sfântul Nicolae.

Aceşti experţi anchetează asupra caracterului potenţial rasist al personajului "Zwarte Piet" (Petre cel negru), care-l însoţeşte pe Sinterklaas (Moş Nicolae), într-o sărbătoare tradiţională destinată copiilor.

Vicepremierul olandez Lodewijk Asscher a reacţionat joi seara, pe postul public de televiziune, declarând că "dezbaterea există de mult timp" şi că, astfel, Guvernul nu are nevoie să o "iniţieze".

El a oferit asigurări că Executivul participă la dezbatere şi "este necesar să se ia întotodeauna apărarea celor care sunt victime ale insultelor şi rasismului".

"Mulţi dintre noi au amintiri excelente cu sărbătoarea Sinterklaas", a subliniat Asscher.

Zwarte Piet îl însoţeşte în mod tradiţional pe Sinterklaas într-un festival care începe la sfârşitul lui noiembrie, odată cu "sosirea" sa în Olanda, din Spania, la bordul unui vapor încărcat de cadouri.

Însă personajul Zwarte Piet, care poartă un costum medieval, o perucă afro şi a cărui faţă este vopsită cu negru, este de mai mulţi subiectul unei polemici, criticii considerându-l un stereotip rasist.

Problema este sensibilă într-o ţară cu un trecut colonial. Opozanţii relevă că Zwarte Piet este un personaj care aminteşte de vremurile în care olandezii exploatau sclavi, în principal din Surinam, pe când susţinătorii lui Sinterklaas consideră că nu este nimic rasist în această sărbătoare, care face parte din cultura ţării.

Sărbătorile de Sfântul Nicolae sunt o tradiţie care datează din secolul al XVI-lea în Olanda, iar prima apariţie a lui Zwarte Piet datează din anii 1850.

Într-un sondaj publicat în octombrie de ziarul De Telegraaf, aproximativ 96% dintre persoanele intervievate au cerut o dezbatere asupra unei eventuale suprimări a acestui personaj.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici