ONU: Discuţiile de pace privind Siria s-au încheiat fără niciun rezultat / "Negocierile în realitate nu au avut loc, în adevăratul sens al cuvântului. Sunt dezamăgit"

Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a anunţat vineri că discuţiile de pace de la Geneva s-au încheiat fără niciun rezultat, în condiţiile în care regimul sirian a avut precondiţii pentru negocieri directe cu delegaţia opoziţiei, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

409 afișări
Imaginea articolului ONU: Discuţiile de pace privind Siria s-au încheiat fără niciun rezultat / "Negocierile în realitate nu au avut loc, în adevăratul sens al cuvântului. Sunt dezamăgit"

ONU: Discuţiile de pace privind Siria s-au încheiat fără niciun rezultat / "Negocierile în realitate nu au avut loc, în adevăratul sens al cuvântului. Sunt dezamăgit"

Cea de-a opta rundă a discuţiilor formale privind situaţia din Siria a început la 28 noiembrie şi s-a încheiat joi, 14 decembrie. Staffan de Mistura s-a întâlnit separat cu delegaţia regimului sirian şi cu cea a opoziţiei unificate.

"Nu am avut succes în aceste negocieri ... Negocierile în realitate nu au avut loc, în adevăratul sens al cuvântului. Discuţiile de la Geneva au reprezentat o ocazie de aur ratată. Sunt dezamăgit", a spus emisarul ONU pentru Siria.

Staffan de Mistura a precizat că delegaţia regimului de la Damasc a vrut să abordeze doar problema terorismului. În schimb, pe agenda Naţiunilor Unite s-au aflat subiectele: o nouă Constituţie, guvernarea, alegerile, problemele privind deţinuţii şi persoanele dispărute, precum şi necesitatea accesului umanitar deplin în orice situaţie şi în zonele greu accesibile, cum ar fi Ghouta de Est.

Şeful delegaţiei guvernului sirian, Bashar al-Ja'afari, a anunţat că nu vor mai avea loc discuţii dacă opoziţia nu se va retrage din declaraţia "Riad 2", potrivit căreia regimul Bashar al-Assad nu ar avea niciun rol în tranziţia politică.

Liderul delegaţiei opoziţiei siriene, Nasr al-Hariri, a precizat că "regimul sabotează procesul politic, iar discuţiile de la Geneva sunt într-un mare pericol".

ONU a planificat o nouă rundă de discuţii de pace la Geneva în ianuarie 2018.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupări teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 340.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici