ONU îndeamnă Consiliul de Securitate să aducă Phenianul în faţa CPI pentru crime de război

Judecătorul care a prezidat Comisia ONU de anchetă ce a denunţat încălcări sistematice ale drepturilor omului în Coreea de Nord a îndemnat miercuri Organizaţia Naţiunilor Unite să declanşeze proceduri judiciare împotriva Phenianul pentru crime de război, relatează AFP.

161 afișări
Imaginea articolului ONU îndeamnă Consiliul de Securitate să aducă Phenianul în faţa CPI pentru crime de război

ONU îndeamnă Consiliul de Securitate să aducă Phenianul în faţa CPI pentru crime de război (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consiliul de Securitate al ONU ar trebui să dea în judecată Coreea de Nord la Curtea Penală Internaţională (CPI) şi să nu "facă troc" între posibilitatea unor acţiuni dure împotriva Phenianului şi câteva concesii, a declarat judecătorul australian Michael Kirby.

Organizaţia Naţiunilor Unite se confruntă cu "un moment al adevărului şi este extrem de important ca (membrii organizaţiei) să nu renunţe în faţa unor îmbrobodeli" ale Phenianului, a subliniat Kirby în faţa unor jurnalişti, la sediul ONU de la New York.

Această Comisie de anchetă a ONU a publicat în februarie un raport care denunţă abuzuri şi încălcări sistematice ale drepturile omului în lagărele de detenţie din Coreea de Nord, evocând aplicarea torturii, violuri, asasinate şi sclavia.

Aceste abuzuri constituie crime împotriva umanităţii şi ar putea motiva o sesizare a CPI, a anunţat Comisia.

Concluziile acestui raport au la bază săptămâni de audieri publice ale unor exilaţi nord-coreeni.

În opinia lui Michael Kirby, acest document prezintă "probe credibile despre fapte incredibile".

Phenianul a publicat un contra-raport care respinge probele prezentate de Comisia de anchetă, dar a acceptat anumite critici din partea ONU. Însă judecătorul Kirby apreciază că acestea din urmă sunt de o importanţă limitată.

Phenianul şi-a exprimat totodată dorinţa redeschiderii dialogului cu Coreea de Sud, pentru prima dată în ultimii cinci ani, şi l-a eliberat marţi pe Jeffrey Fowle, unul dintre cei trei americani deţinuţi în Coreea de Nord.

Însă Michael Kirby a catalogat aceste gesturi drept "firimituri aruncate comunităţii internaţionale".

În opinia sa, nu trebuie să se considere ca un dat faptul că China va opune un vot de veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitateal ONU privind trimiterea aliatului său nord-coreean în faţa CPI, deoarece Beijingul a dat dovadă de reticenţă în recurgerea la dreptul de veto în trecut, a notat el.

Japonia şi Uniunea Europeană (UE) vor propune luna viitoare Adunării Generale a ONU un proiect de rezoluţie vizând sesizarea CPI pentru "crime împotriva umanităţii" comise în Coreea de Nord. Votul este aşteptat la sfârşitul lui noiembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici