ONU: Jihadiştii din gruparea Statul Islamic vor să creeze o "lume sângeroasă"

Jihadiştii care seamănă teroare în Irak şi Siria vor să creeze o "lume sângeroasă", a declarat luni noul Înalt Comisar ONU pentru Drepturile Omului, iordanianul Zeid Ra'ad al-Hussein, în primul său discurs.

836 afișări
Imaginea articolului ONU: Jihadiştii din gruparea Statul Islamic vor să creeze o "lume sângeroasă"

ONU: Jihadiştii din gruparea Statul Islamic vor să creeze o "lume sângeroasă" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În ce fel ar putea să funcţioneze un stat takfiri (termen care desemnează extremişti sunniţi) în viitor (...)? Va fi o lume sângeroasă, ostilă şi răuvoitoare, fără protecţie pentru cei care nu sunt takfiri", a declarat al-Hussein, în deschiderea celei de-a 27-a sesiuni a Consiliului ONU al Drepturilor Omului, la Geneva.

"Într-o lume takfiri, dacă nu ai o opinie identică cu a lor - iar a lor este îngustă şi inflexibilă - îţi pierzi dreptul la viaţă", a adăugat primul Înalt Comisar ONU pentru Drepturile Omului musulman.

"În spiritul takfiri, aşa cum am văzut în Nigeria, Afganistan, Pakistan, Yemen, Kenya, Somalia, Mali, Libia, Siria şi în Irak, şi peste tot în lume acolo unde ei au atacat persoane nevinovate, inclusiv pe 11 septembrie (atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite), nu există iubire faţă de aproape, există doar aneantizarea tuturor musulmanilor, creştinilor, evreilor şi (...) a restului umanităţii care are alte credinţe decât ei", a subliniat el.

Zeid Ra'ad al-Hussein a devenit în septembrie Înalt Comisar ONU pentru Drepturile Omului, în locul sud-africanei Navi Pillay.

El a ocupat în două rânduri funcţii de reprezentat al Iordaniei pe lângă ONU, la New York. A fost, de asemenea, ambasadorul ţării sale în Statele Unite şi în Mexic. Înainte de nominalizare, el reprezenta Iordania în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Regatul haşemit a fost ales în 2013 membru al Consiliului pentru un mandat de doi ani, începând de la 1 ianuarie, după ce Arabia Saudită a refuzat să ocupe acest loc pe care-l obţinuse.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici