ONU: Peste 54.000 de persoane au fost deplasate în Ucraina, iar 110.000 au fugit în Rusia. România, una dintre destinaţiile refugiaţilor

Aproximativ 54.400 de persoane au fost deplasate în Ucraina, iar alte 110.000 au preferat să fugă în Rusia, existând 700 de refugiaţi şi pe teritoriul UE, inclusiv în România, a anunţat vineri Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

808 afișări
Imaginea articolului ONU: Peste 54.000 de persoane au fost deplasate în Ucraina, iar 110.000 au fugit în Rusia. România, una dintre destinaţiile refugiaţilor

ONU: Peste 54.000 de persoane au fost deplasate în Ucraina, iar 110.000 au fugit în Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"UNHCR a constatat o creştere netă a deplasărilor în Ucraina", a declarat Melissa Fleming, o purtătoare de cuvânt, într-o conferinţă de presă la Geneva.

Dintre cele 54.000 de persoane deplasate în interiorul ţării, "12.000 sunt originare din Crimeea, celelalte provenind din alte regiuni din est", a precizat ea.

Iar dintre cele 110.000 de persoane care au fugit în Rusia, doar 9.000 au cerut azil în mod oficial autorităţilor ruse, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

De asemenea, aproximativ 700 de persoane s-au refugiat în Polonia, Belarus, Cehia sau România, potrivit UNHCR.

"Oamenii afirmă că le este frică de evenimente", a relevat Fleming.

ONU a evocat pe 16 iunie existenţa a 34.000 de persoane deplasate în Ucraina, dar numai 19.000 au putut să fie identificate la vremea respectivă de către personal ONU.

Tulburările cu care se confruntă Ucraina au apărut după refuzul regimului prorus anterior de la Kiev de a semna la sfârşitul lui 2013 un acord comercial cu UE.

Semnarea acestui document era prevăzută iniţial în noiembrie, dar dar fostul preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici s-a răzgândit şi a preferat să se orienteze către Rusia pentru a obţine un ajutor economic, în contextul în care Ucraina, o fostă republică sovietică, se află în recesiune de peste doi ani.

Această răsturnare de situaţie a provocat o mişcare proeuropeană de contestare care a condus la destituirea lui Ianukovici, urmată de anexarea Crimeei de către Rusia şi apoi de o insurecţie separatistă prorusă în estul ţării.

Până la urmă, UE a semnat vineri, la Bruxelles, acordurile de asociere cu Republica Moldova, Georgia şi noul preşedinte prooccidental ucrainean Petro Poroşenko.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici