ONU: Peste 93.000 de persoane au fost ucise în Siria

Peste 93.000 de persoane, dintre care cel puţin 6.500 de copii, au fost ucise de la începutul războiului civil în Siria în martie 2011, a anunţat joi ONU într-un raport, subliniind asupra unei creşteri puternice a numărului morţilor în fiecare lună.

167 afișări
Imaginea articolului ONU: Peste 93.000 de persoane au fost ucise în Siria

ONU: Peste 93.000 de persoane au fost ucise în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Îndemn părţile să declare imediat încetarea focului, înainte ca alte zeci de mii de persoane să fie ucise sau rănite", a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay.

"Crimele continuă la niveluri excesiv de ridicate, cu peste 5.000 de decese documentate în fiecare lună începând din iulie şi 27.000 de decese suplimentare începând de la 1 decembrie", a precizat ea, subliniind că numărul real al persoanelor ucise ar putea fi mult mai mare.

Cel mai mare număr de decese documentate a fost înregistrat în regiunile rurale de la periferia Damascului (17.800) şi în Homs (16.400), urmate de regiunile Alep (11.900), Idlib (10.300), Deraa (8.600), Hama (8.100), Damasc (6.400) şi Deir ez-Zor (5.700).

Marea majoritate a cazurilor documentate de ONU sunt bărbaţi, dar experţii nu au reuşit să stabilească o distincţie între combatanţi şi civili.

Vârsta victimelor nu figurează în aproximativ trei sferturi din rândul deceselor semnalate. Însă ONU a reuşit să constate decesele a cel puţin 6.561 de minori, dintre care cel puţin 1.729 de copii sub zece ani.

Acest ultim studiu - care este o actualizare al unuia precedent ce anunţa aproximativ 60.000 de decese documentate până la 30 noiembrie 2012 - a fost realizat utilizând o listă combinată de 263.055 de decese semnalate şi identificate complet, cu numele unor victime, precum şi date despre decese şi locurile survenirii acestora.

Toate decesele semnalate care nu cuprindeau cel puţin aceste trei elemente au fost excluse din listă, care a fost ulterior compilată în baza unor date provenite de la opt surse diferite, între care Guvernul sirian şi Oservatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

La 14 mai, OSDO a anunţat că războiul din Siria s-a soldat cu cel puţin 94.000 de morţi de la începutul conflictului.

La rândul său, studiul ONU arată o creştere evidentă a numărului mediu al deceselor documentate în fiecare lună de la începutul conflictului, cu o medie de peste 5.000 de morţi pe lună începând din iulie 2012 faţă de aproximativ 1.000 de morţi pe lună în cursul verii anului 2011.

Începând din noiembrie 2012, cele mai puternice creşteri ale deceselor au fost înregistrate în zonele rurale ale periferiilor oraşelor Damasc şi Alep.

"Acest număr extrem de ridicat al morţilor, lună de lună, reflectă deteriorarea evidentă a conflictului în cursul anului ce s-a scurs", a apreciat Pillay.

Referindu-se la ultimul raport al Comisiei de anchetă privind Siria, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a amintit că "civilii sunt cei mai afectaţi de aceste atacuri la scară largă, violente şi cel mai adesea fără discernământ, care devastează sectoare întregi ale marilor oraşe şi satele de la periferii".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici