ONU salută aderarea Siriei la Convenţia privind interzicerea armelor chimice: "Aceasta trebuia să intervină demult"

ONU a salutat luni aderarea formală a Siriei la Convenţia ce interzice armele chimice, subliniind totuşi că "rămâne mult de muncă" pentru a elimina arsenalul chimic sirian în intervalul stabilit.

183 afișări
Imaginea articolului ONU salută aderarea Siriei la Convenţia privind interzicerea armelor chimice: "Aceasta trebuia să intervină demult"

ONU salută aderarea Siriei la Convenţia privind interzicerea armelor chimice: "Aceasta trebuia să intervină demult"(Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Este desigur binevenită, însă aceasta trebuia să intervină demult", a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al ONU, Martin Nesirky.

"Rămâne încă multă muncă dificilă de realizat", a adăugat el, subliniind "buna cooperare" a Damascului în eliminarea arsenalului său, care trebuie să se încheie până la 30 iunie 2014, conform unei rezoluţii ONU.

"Timpul este scurt şi suntem angajaţi într-o cursă contra cronometru pentru a respecta termenul", a subliniat el.

Siria a aderat oficial luni la Convenţia privind interzicerea armelor chimice, la o lună după acceptarea cererii sale de aderare. Însă regimul sirian s-a angajat că înceapă eliminarea arsenalului său chiar înainte de intrarea în vigoare a Convenţiei pe teritoriul său.

O echipă de 60 de experţi ai ONU şi ai Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) a pornit la începutul lunii recenzarea şi distrugerea la faţa locului a armelor. Până la final o misiune comună formată dintr-o sută de persoane se va ocupa de această sarcină.

Convenţia privind interzicerea armelor chimice (CIAC), semnată la 13 ianuarie 1993 la Paris şi intrată în vigoare la 29 aprilie 1997, interzice fabricarea, stocarea şi utilizarea armelor chimice şi de asemenea interzice semnatarilor să ajute un stat care se angajează în fabricarea sau utilizarea acestor arme. Aplicarea sa, în special în ceea ce priveşte distrugerea stocurilor, este supervizată de Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice (OIAC), cu sediul la Haga (Olanda), care a primit premiul Nobel pentru pcace săptămâna trecută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici