ONU: Siria se încadrează în termenul pentru distrugerea mijloacelor de producere a armelor chimice

Siria poate respecta termenul fixat la 1 noiembrie pentru distrugerea mijloacelor sale de producere a armelor chimice, deşi inspectorii OIAC nu au putut încă vizita toate locaţiile, a apreciat luni Ban Ki-moon.

207 afișări
Imaginea articolului ONU: Siria se încadrează în termenul pentru distrugerea mijloacelor de producere a armelor chimice

ONU: Siria se încadrează în termenul pentru distrugerea mijloacelor de producere a armelor chimice (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Într-un raport transmis Consiliului de Securitate al ONU, Ban subliniază că inspectorii Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice au "confirmat distrugerea capacităţilor de producţie, mixare şi încărcare (a produselor) la toate instalaţiile" pe care le-au vizitat. OIAC a anunţat anterior că delegaţia sa în Siria şi-a concluzionat operaţiunile de verificare în 21 dintre cele 23 de locaţii declarate de către Damasc.

"Distrugerea funcţională a capacităţilor de producţie declarate de Siria trebuie să fie realizată, aşa cum este aşteptat, până la 1 noiembrie", a continuat Ban Ki-moon în acest raport.

Demontarea mijloacelor de producţie şi de mixare a produselor chimice este prima etapă a calendarului foarte strâns stabilit de Consiliul de Securitate pentru eliminarea tuturor armelor chimice de către Damasc până la 30 iunie. Siria mai are încă aproximativ 1.000 de tone de produse chimice de distrus şi niciun plan nu a fost încă formulat pentru a atinge acest scop, conform responsabililor.

"Guvernul sirian a dat dovadă de cooperare totală" până în prezent, arată Ban în raportul său.

Siria a transmis "un prim plan" pentru transportarea produselor chimice în vederea distrugerii lor, continuă raportul fără a da alte detalii. "Munca ese departe de a fi încheiată", a adăugat secretarul general al ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici