ONU va rămâne în Afganistan, în pofida lipsei de securitate

Organizaţia Naţiunilor Unite va rămâne prezentă în Afganistan, în pofida unui "mediu de securitate dificil" şi atacurilor a căror ţintă este de 18 luni, a declarat marţi un oficial de rang înalt din cadrul ONU.

39 afișări
Imaginea articolului ONU va rămâne în Afganistan, în pofida lipsei de securitate

ONU va rămâne în Afganistan, în pofida lipsei de securitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este un câmp de operaţiuni dificile, dar suntem aici pentru a rămâne", a declarat Gregory Starr, subsecretarul general al ONU pentru Securitate, într-un interviu pentru AFP.

"Este evident, dacă judecăm după ceea ce am îndurat de 18 luni -instalaţiile noastre în Afganistan au fost vizate de trei atacuri-, că există o mare îngrijorare cu privire la mediul de securitate", a subliniat el.

La 1 aprilie, între 2.000 şi 3.000 de manifestanţi, care protestau faţă de incendierea, în public, a unui exemplar din Coran, în Statele Unite, au luat cu asalt birourile ONU de la Mazar-i-Sharif, omorând trei angajaţi europeni, între care şi un român, şi patru agenţi de pază nepalezi.

"Este un mediu dur. Va trebui să găsim mijloacele de a continua să îndeplinim sarcinile pentru care ONU se află în Afganistan", a continuat el.

Într-o întâlnire cu preşedintele afgan, Hamid Karzai, săptămâna trecută, Starr a exprimat "îngrijorări puternice" cu privire la problema securităţii. "Este o provocare", a spus el, precizând că este necesar ca Guvernul afgan să "contribuie mai mult".

"Atât timp cât suntem aici, responsabilitatea primordială pentru protecţia ONU revine Guvernului", a insistat el.

"ONU este în Afganistan de mulţi ani. Ne aflam aici înaintea (regimului fostului preşedinte Mohammad) Najibullah (1986-1992)", a subliniat el. "Rolul ONU poate să se modifice, de-a lungul anilor, dar eu cred că atât timp cât poporul afgan ne cere să fim prezenţi aici, intenţionăm să rămânem", a continuat Starr.

Subsecretarul general al ONU pentru Securitate a precizat că cei patru agenţi de pază nepalezi au fost ucişi, la Mazar-i-Sharif, la 1 aprilie, cu focuri de armă. Ei au primit instrucţiuni să utilizeze armamentul din dotare doar contra unei ameninţări directe şi identificate la adresa vieţii lor, dar fără să tragă în mulţime. În acea zi nu au utilizat armele din dotare. "Le onorez memoria", a conchis Gregory Starr.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici