Opozantul rus Serghei Udalţov, care riscă zece ani de detenţie, a denunţat un dosar "cusut cu aţă albă"

Opozantul rus Serghei Udalţov, anchetat pentru "pregătirea unor tulburări în masă" şi care riscă zece ani de detenţie, a denunţat un dosar "cusut cu aţă albă", luni, cu o zi înainte de deschiderea procesului său.

355 afișări
Imaginea articolului Opozantul rus Serghei Udalţov, care riscă zece ani de detenţie, a denunţat un dosar "cusut cu aţă albă"

Udalţov a denunţat un dosar "cusut cu aţă albă", cu o zi înainte de deschiderea procesului său (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Serghei Udalţov, liderul Frontului de Stânga, urmează să compară începând de marţi, alături de Leonid Razvozjaev, unul dintre apropiaţii săi, în faţa Tribunalului Municipal din Moscova, pentru a răspunde, în special, în legătură cu ciocnirile care au avut loc la sfârşitul unei manifestaţii a opozanţilor lui Vladimir Putin, în 2012.

"Întreg dosarul şi toate acuzaţiile la adresa noastră sunt cusute cu aţă albă", a apreciat Udalţov într-un interviu acordat în scris publicaţiei de opoziţie Novaia Gazeta.

Udalţov a fost plasat sub arest la domicliu şi nu are dreptul să folosească telefonul sau Internetul.

Cei doi bărbaţi sunt acuzaţi de pregătirea unor tulburări în masă, un capăt de acuzare pasibil la zece ani de închisoare.

La 6 mai 2012, cu o zi înainte de învestirea lui Vladimir Putin la Kremlin, o manifestaţie a opoziţiei, la Moscova, a degenerat în ciocniri cu poliţia, soldându-se cu zeci de răniţi în rândurile forţelor de ordine şi manifestanţilor.

Însă anchetările celor doi bărbaţi, dar şi a unui al treilea suspect, Konstantin Lebedeev, au fost lansate abia în octombrie 2012, după ce NTV, un post de televiziune favorabil Kremlinului, a difuzat un film în care se afirma, în baza unor imagini filmate cu camera ascunsă şi a căror origine nu este cunoscută, că opozanţi, printre care şi Udalţov, se pregăteau de înlăturarea de la putere a Guvernului prin forţă.

La rândul său, Lebedev a fost condamnat în aprilie 2013 la doi ani şi jumătate de lagăr de muncă pentru manifestaţia din 6 mai, după ce şi-a recunoscut vina.

"Nu există nicio logică, nicio probă reală", a afirmat luni Udalţov.

"Eu, la fel ca şi alţi organizatori şi lideri (ai manifestaţiei) din 6 mai, nu aveam niciun interes politic de a transforma această situaţie în tulburări", a subliniat el, explicând că forţele prezente (manifestanţi şi forţele de ordine) erau "inegale".

Udalţov l-a criticat pe Lebedev, care a mărturisit împotriva sa.

"Lebedev a decis să-şi vândă prietenii, aşa cum ne numea, să-şi vândă reputaţia, tot ce doriţi, pentru a-şi salva pielea", a declarat opozantul, spunând că nu exclude ca Lebedev să acţioneze "la iniţiativa anumitor (structuri din cadrul) serviciilor secrete".

Liderul Frontului de Stânga nu s-a arătat îngrijorat în legătură cu verdictul final al procesului.

"Este posibil ca verdictul să fie deja scris de mai mult timp şi ca pedepsele să fie deja stabilite", a recunoscut el.

"Chiar dacă în cele din urmă ne vor condamna la 8-10 ani, aşa cum prevede codul, noi vom putea arăta în ochii societăţii că suntem nevinovaţi, ceea ce va fi un rezultat pozitiv", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici