Opt persoane au fost arestatate în Franţa în urma decesului tânărului militant de extremă stânga

Anchetatorii francezi încercau vineri să stabilească circumstanţele în care s-a produs moartea tânărului militant de extremă stânga, care a scos mii de persoane în stradă joi şi a obligat autorităţile să interzică o reuniune a extremei drepte.

106 afișări
Imaginea articolului Opt persoane au fost arestatate în Franţa în urma decesului tânărului militant de extremă stânga

Opt persoane au fost arestatate în Franţa în urma decesului tânărului militant de extremă stânga (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Opt persoane din rândul extremei drepte se aflau în arest vineri dimineaţa.

Patru persoane, inclusiv presupusul autor al faptelor, un tânăr skinhead în vârstă de 20 de ani, au fost reţinute joi, la periferia Parisului. "Toată lumea îl cunoştea cu capul ras, cu jachete din piele, cu lanţuri şi tatuaje, însă doar aşa. El nu era cunoscut pentru fapte de delicvenţă", declara despre suspect, vineri, pentru AFP primarul unei comune din nordul Franţei, unde a crescut.

Ulterior, alte trei persoane s-au prezentat spontan la poliţie, urmate de o a opta, iar arestarea lor preventivă a fost anunţată vineri dimineaţa de către o sursă apropiată anchetei.

Potrivit unei surse din cadrul poliţiei, mai mulţi dintre cei arestaţi sunt cunoscuţi ca apropiaţi ai grupului A Treia Cale şi aripii armate a acestuia, Tinerii Naţionalişti Revoluţionari (JNR), al căror lider, Serge Ayoub, a negat orice implicare în acest caz.

Conform unei surse apropiate anchetei, oficiali ai acestui grup vor fi audiaţi vineri după-amiaza.

Poliţia va ţine cont de interogarea suspecţilor, audierea martorilor, verificarea imaginilor luate de camerele de supraveghere şi autopsia victimei, care a fost efectuată vineri dimineaţa, pentru a stabili responsabilii de producerea altercaţiilor, miercuri, la ieşirea dintr-un târg privat de haine, între două grupuri de tineri, unii fiind de extremă dreapta, iar alţii de extremă stânga.

Poliţia trebuie să stabilească circumstanţele decesului lui Clement Meric, în vârstă de 18 ani, luând în calcul ipoteza privind decesul cauzat de lovituri sau de căderea peste un stâlp din metal. În plus, anchetatorii trebuie să stabilească dacă agresorul său purta un pumnal american. De stabilirea acestor detalii vor depinde capetele de acuzare reţinute împotriva suspecţilor.

Student la Ştiinţe Politice şi militant "antifascist" angajat, Clement Meric a fost transportat la spital, miercuri seara, într-o stare critică. Decesul său a fost anunţat joi.

Imediat, reuniuni au fost organizate pentru a aduce omagii tânărului, în timp ce clasa politică îşi exprimă dezaprobarea în unanimitate faţă de această agresiune, care, în opinia ministrului de Interne Manuel Valls, poartă "marca extremei drepte".

În cursul serii, peste 15.000 de persoane au manifestat, atât la Paris, cât şi în provincie, afirmând că nu mai vor "fascişti" în propriile cartiere.

Autorităţile franceze au interzis vineri dimineaţa o reuniune, pe care Tinerii Naţionalişti, o organizaţie de extremă dreapta distinctă de JNR, intenţionau să o organizeze sâmbătă, la Toulouse (sud-vest). Prefectura a motivat că aceasta ar fi prezentat "riscuri importante de tulburare a ordinii publice".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici