Optsprezece presupuşi membri SI, inculpaţi în Liban pentru că au vrut să înfiinţeze un "emirat"

Optsprezece presupuşi membri ai grupării jihadiste Stat Islamic (SI) au fost inculpaţi joi de justiţia libaneză pentru că au încercat să înfiinţeze un "emirat islamic" în nordul Libanului, a anunţat agenţia de presă ANI.

479 afișări
Imaginea articolului Optsprezece presupuşi membri SI, inculpaţi în Liban pentru că au vrut să înfiinţeze un "emirat"

Optsprezece presupuşi membri SI, inculpaţi în Liban pentru că au vrut să înfiinţeze un "emirat" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia nu a precizat naţionalitatea inculpaţilor, dar ea îl menţionează pe Ahmad Miqati, un libanez a cărui arestare, săptămâna trecută, a provocat trei zile de confruntări violente la Tripoli, cel mai mare oraş din nordul Libanului, între armată şi bărbaţi înarmaţi.

Inculpaţii sunt acuzaţi că "au participat la atacuri împotriva armatei, au incitat la uciderea unor militari" şi că au vrut să "ocupe" sate din regiunea Dinniyé, în nordul Libanului, în scopul înfiinţării unui "emirat islamic".

Dintre cei 18 inculpaţi, care riscă pedeapsa cu moartea, trei sunt în detenţie, inclusiv Ahmad Miqati, iar ceilalţi 15 fugari. Dosarul a fost transmis unui judecător de instrucţie.

Arestarea, joi, a lui Ahmad Miqati, prezentat de armată ca un "important membru al SI în nordul Libanului", a provocat a doua zi, la Tripoli, un atac împotriva unei echipe de patrulă a armatei.

Acest atac a degenerat în confruntări în cel de-al doilea oraş al Libanului şi în împrejurimile sale soldate cu 16 morţi, dintre care 11 militari, şi a cauzat pagube imense în centrul istoric, unde pentru prima oară au avut loc lupte atât de violente.

Bărbaţii înarmaţi care au luptat la Tripoli sunt suspectaţi de legături cu Frontul al-Nusra, aripa siriană a reţelei teroriste Al-Qaida.

Grupări jihadiste rivale pe teren în războiul din Siria, SI şi al-Nusra întreţin o relaţie mai ambiguă pe frontul libanez. Ambele grupări deţin ca ostatici, de la începutul lui august, în urma unor lupte inedite în estul Libanului, la graniţa cu Siria, zeci de militari şi poliţişti libanezi. Trei au fost deja executaţi.

La puţin timp după încheierea acestor lupte, justiţia libaneză a inculpat 50 de presupuşi jihadişti pe motiv că intenţionau să înfiinţeze un "emirat" în regiuni libaneze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici