Osama ben Laden, împuşcat în cap într-o operaţiune a unui comando american şi aruncat în mare. Cum arată camera în care a fost ucis - VIDEO

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat că liderul reţelei teroriste al-Qaida, Osama ben Laden, a fost ucis. Obama a precizat, într-o intervenţie transmisă în direct de televiziunile americane, că a autorizat o operaţiune împotriva liderului al-Qaida, în cursul căreia nu au fost înregistrate victime în rândurile forţelor americane.

32476 afișări
Imaginea articolului Osama ben Laden, împuşcat în cap într-o operaţiune a unui comando american şi aruncat în mare. Cum arată camera în care a fost ucis - VIDEO

Osama ben Laden a fost împuşcat în cap într-o operaţiune a unui comando american (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

VEZI AICI BIOGRAFIA LUI OSAMA BEN LADEN

"Astăzi, pot anunţa poporul american şi întreaga lume că Statele Unite au efectuat o operaţiune în urma căreia a fost ucis Osama ben Laden, liderul al-Qaida", a afirmat Obama.

Preşedintele american a precizat că operaţiunea militară americană a avut loc în Pakistan.

Obama a afirmat că a fost informat, în august, că SUA au o posibilă pistă către ben Laden, constând în informaţii privind o posibilă ascunzătoare a acestuia, situată în Pakistan. Preşedintele american a adăugat că, săptămâna trecută, a decis că informaţiile permit declanşarea unei operaţiuni.

"Astăzi, la ordinele mele, Statele Unite au lansat o operaţiune" care a vizat ascunzătoarea, a spus el.

Ben Laden a fost ucis într-un schimb de focuri, iar forţele americane au preluat trupul neînsufleţit, a adăugat Obama.

Cooperarea cu Pakistanul a permis localizarea lui ben Laden şi a clădirii unde se ascundea acesta, a precizat preşedintele american.

  • Moartea lui Osama ben Laden, confirmată de o analiză ADN

O analiză ADN a confirmat moartea lui Osama ben Laden, a anunţat luni un oficial american de rang înalt.

Acest oficial, care se exprima sub acoperirea anonimatului, a confirmat că ADN-ul prelevat de la una dintre persoanele ucise în timpul unui schimb de focuri duminică, într-o vilă situată la nord de Islamabad, corespunde celui al liderului terorist.

Departamentul american pentru Securitate Internă nu a ridicat pentru moment nivelul de alertă teroristă după moartea lui Osama ben Laden, a declarat luni un oficial din cadrul departamentului, citat de CNN.

"Rămânem la o stare de vigilenţă ridicată. Secretarul (Janet) Napolitano a fost clară de la anunţul NTAS (National Terrorism Advisory System) în ianuarie că vom emite alerte doar când vom avea informaţii specifice şi credibile pentru publicul americane", a afirmat oficialul citat.

  • ABC News a publicat câteva imagini din casa din oraşul pakistanez Abbotaba, unde liderul reţelei teroriste al-Qaida, Osama ben Laden, a fost ucis. Imaginile ABC News arată încăperea în care acesta a fost ucis, care este dezordonată şi plină de pete de sânge.

  • Cadavrul lui Osama ben Laden a fost aruncat în mare

Cadavrul lui Osama ben Laden a fost tratat în conformitate cu tradiţia islamică, care spune că decedatul trebuie îngropat în maxim o zi de la moarte, a declarat un oficial american, citat de CNN.

  • Unul dintre fiii lui ben Laden, ucis în operaţiunea americană

Clădirea de trei etaje din Abbotabad unde a fost localizat Osama ben Laden se află la circa 100 de kilometri de Islamabad, au declarat surse oficiale americane, precizând că operaţiunea s-a soldat şi cu moartea altor patru persoane, relatează CNN.

"O echipă americană redusă" a fost implicată în operaţiunea de la Abbotabad, au precizat sursele citate, fără a putea confirma prezenţa unor membri ai forţelor armate la faţa locului.

Casa din Pakistan în care a fost ucis liderul al-Qaida

O altă sursă oficială a precizat că ben Laden a opus rezistenţă şi a fost ucis într-un schimb de focuri. O sursă din cadrul Congresului american a declarat că liderul terorist a fost împuşcat în cap.

În confruntări au mai fost ucişi încă trei bărbaţi şi o femeie folosită ca scut uman, însă nu au fost înregistrate victime în rândurile americanilor prezenţi la faţa locului, au precizat sursele citate.

Printre victime se află ben Laden, unul dintre fiii săi, alţi doi bărbaţi, probabil mesageri folosiţi de liderul al-Qaida, şi o femeie care îl proteja pe unul dintre bărbaţi, au precizat sursele citate.

Alte două femei au fost rănite în urma atacului asupra reşedinţei unde se adăpostea ben Laden şi unde se aflau mai multe femei şi copii.

Echipa americană a fost prezentă în zona clădirii - de opt ori mai mare decât cele din jur - timp de circa 40 de minute.

În timpul raidului, un elicopter american s-a prăbuşit, ca urmare a unei defecţiuni tehnice, au afirmat sursele citate, adăugând că aparatul de zbor a fost distrus în urma incidentului.

Pakistanul a confirmat, luni, că Osama ben Laden, a fost ucis în cursul unei operaţiuni desfăşurate "direct" de forţele americane pe teritoriul său, conform angajamentului Washigntonului de a-l ucide sau captura oriunde în lume.

  • Americanii sărbătoresc în faţa Casei Albe

Sute de persoane s-au adunat, duminică seară, în faţa Casei Albe, cântând imnul naţional, după aflarea primelor informaţii privind uciderea liderului reţelei teroriste al-Qaida, Osama ben Laden, relatează CNN.

Manifestanţii scandează "SUA! SUA!" şi "Hey, hey, goodbye!", referindu-se la ben Laden.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici