Paisprezece angajaţi ai farmaciei americane NECC, arestaţi în urma epidemiei de meningită din 2012

Doi coproprietari ai unei farmacii americane şi 12 foşt angajaţi ai acesteia au fost arestaţi miercuri în urma unei epidemii de meningită care s-a soldat cu 64 de morţi în Statele Unite, în 2012, potrivit procurorilor.

165 afișări
Imaginea articolului Paisprezece angajaţi ai farmaciei americane NECC, arestaţi în urma epidemiei de meningită din 2012

Paisprezece angajaţi ai farmaciei americane NECC, arestaţi în urma epidemiei de meningită din 2012 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Barry Cadden şi Gregory Conigliaro deţineau New England Compounding Center (NECC), o farmacie din Massachusetts (nord-est) care şi-a pierdut licenţa în 2012 după ce inspectori au constatat multiple încălcări ale reglementărilor sanitare.

Farmacia a fost închisă după ce a retras de pe piaţă toate produsele puse în discuţie în legătură cu o epidemie de meningită fără precedent, cauzată potrivit Centrelor americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) de contaminarea flacoanelor unor antiimflamatoare steroidiene produse de NECC.

CDC au anunţat că 751 de pacienţi din 20 de state au fost contaminaţi, dintre care 64 au murit.

Potrivit unui act de acuzare al marelui juriu din Boston, în Massachusetts, 131 de capete de inculpare au fost reţinute, inclusiv înşelătorie, fraudă poştală, conspiraţie şi crime.

Cei doi coproprietari, care sunt vizaţi de cele mai dure acuzaţii, riscă închisoarea pe viaţă în cazul în care sunt găsiţi vinovaţi de toate faptele care li se reproşează.

Potrivit actului de acuzare, în perioada 2008-2012, farmacia a folosit ingrediente expirate la fabricarea unor medicamente, produse considerate în mod eronat medicamente, nu a sterilizat în mod corect medicamente, nu a curăţat şi dezinfectat corect zone de lucru şi a expediat în Statele Unite medicamente netestate.

În plus, a adăugat marele juriu, aceste tratamente au fost produse de către un tehnician neabilitat, iar nume ale unor celebrităţi - Michael Jackson şi Diana Ross, de exemplu - au fost folosite pentru scrierea unor reţete false.

"Departamentul Justiţiei a adoptat acţiuni decisive pentru ca aceste persoane să răspundă pentru presupusa lor implicare în aceste fapte grave", a comentat secretarul Eric Holder.

Mucegaiul care a contaminat steroizii era vizibil, în anumite flacoane, cu ochiul liber.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici