Palestinienii au trimis la ONU cereri de aderare la 13 tratate şi convenţii internaţionale

Reprezentantul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a anunţat miercuri că a trimis la sediul Naţiunilor Unite, în New York, cereri de aderare la 13 tratate şi convenţii internaţionale.

165 afișări
Imaginea articolului Palestinienii au trimis la ONU cereri de aderare la 13 tratate şi convenţii internaţionale

Palestinienii au trimis la ONU cereri de aderare la 13 tratate şi convenţii internaţionale (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Riyad Mansour a precizat pentru presă că a transmis copiile scrisorilor semnate de preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, către Susana Malcorra, şefa Biroului secretarului general ONU, Ban Ki-moon, aflat în prezent într-o vizită în Europa.

Cererile de aderare urmează să fie transmise Departamentului Juridic al Naţiunilor Unite şi vor fi examinate după 30 de zile de la depunere.

"Este o formalitate. Nimeni nu i se poate opune", a declarat Mansour.

Autorităţile palestiniene şi-au propus să adere la Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice şi consulare, la Convenţia privind drepturile copilului şi la Convenţia împotriva torturii sau la cea împotriva corupţiei.

Statutul de stat observator obţinut în noiembrie 2012 la ONU oferă palestinienilor posibilitatea de a accede la diverse convenţii şi organizaţii internaţionale.

Palestinienii ar putea adera la Statutul de la Roma, care a creat Curtea Penală Internaţională (CPI), ceea ce le-ar permite să depună plângeri împotriva Israelului.

Pe de altă parte, ministrul israelian al Turismului, Uzi Landau, a avertizat că palestinienii vor "plăti scump" pentru decizia de a relansa demersurile de aderare la agenţii ONU şi la tratate internaţionale.

"O eventuală măsură ar fi ca Israelul să aplice suveranitatea sa asupra sectoarelor care vor face parte în mod clar din statul Israel în cadrul unei soluţii viitoare", a ameninţat Landau, un membru al partidului ultranaţionalist Israel Beiteinu.

De asemenea, Israelul ar putea lua măsuri economice de retorsiune, "pentru a bloca ajutoarele financiare" primite de palestinieni, a adăugat el.

Mahmoud Abbas a anunţat marţi că Autoritatea Palestiniană a decis să adere la 15 agenţii şi tratate internaţionale.

Anunţul a fost făcut în contextul în care Guvernul israelian a relansat licitaţia pentru proiectul de construire a 708 locuinţe într-un cartier din Ierusalimul de Est.

Marţi, secretarul de Stat american, John Kerry, i-a îndemnat pe palestinieni şi israelieni să "dea dovadă de reţinere" şi a renunţat la vizita programată pentru miercuri la Ramallah, unde ar fi trebuit să aibă o întrevedere cu preşedintele palestinian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici