Papa Benedict al XVI-lea face un apel la umilinţă şi abandonarea strălucirii societăţii de consum

Papa Benedict al XVI-lea a invitat oamenii sâmbătă, în Ajunul Crăciunului, să renunţe la strălucirea societăţii de consum şi la "orgoliul" raţiunii "liberale", pentru a se lăsa atraşi de umilinţă şi de mesajul de pace al lui Isus.

413 afișări
Imaginea articolului Papa Benedict al XVI-lea face un apel la umilinţă şi abandonarea strălucirii societăţii de consum

Papa Benedict al XVI-lea face un apel la umilinţă şi abandonarea strălucirii societăţii de consum (Imagine: Mediafax foto/AFP)

În Bazilica Sfântul Petru, în cursul slujbei dedicate naşterii lui Isus, transmisă de televiziuni în întreaga lume, Papa, în vârstă de 84 de ani, a urcat în naos cu ajutorul unei bande rulante, cu o mină imobilă. De asemenea, el a fost ajutat să urce treptele altarului.

Zeci de telefoane mobile au fost ridicate deasupra capului, pentru a surprinde acest moment.

Înainte de intrarea Papei, în bazilica scufundată în umbră s-a cântat "Kalenda", despre aşteptarea sosirii unui Mesia în Veschiul Testament. Ulterior, bazilica a fost iluminată, semnificând o nouă naştere a lui Cristos.

TITLURILE ZILEI

Papa, care critică frecvent excesul de raţionalism şi refuzul transcendenţei, i-a invitat pe toţi oamenii la o atitudine umilă în faţa misterului Crăciunului. "Dacă vrem să îl găsim pe Dumnezeu apărut în chip de copil, atunci trebuie să coborâm de pe calul raţiunii noastre liberale (...) să ne lepădăm de falsele noastre certitudini, de orgoliul nostru intelectual", a spus el.

"Trebuie să ne schimbăm atitudinea pentru a-l întâlni pe Dumnezeu cel diferit de prejudecăţile şi opiniile noastre", a apreciat el, adăugând că, potrivit tradiţiei, pruncul Isus s-a născut într-o iesle.

Crăciunul celebrează un copil care "în toată slăbiciunea sa este Atotputernicul Dumnezeu", a continuat Benedict al XVI-lea.

"Să îl rugăm pe Dumnezeu să ne ajute să privim dincolo de faţada strălucitoare a acestor vremuri, pentru a găsi dincolo de ele copilul din grajdul de la Betleem (...). Crăciunul a devenit o sărbătoare comercială, ale cărei scântei orbitoare ascund taina umilinţei lui Dumnezeu", şi-a exprimat el regretul.

Papa recunoaşte că "unii oameni nu mai reuşesc să îl recunoască pe Dumnezeu în credinţă". Aceştia "se întreabă (...) dacă răul nu este la fel de puternic şi originar ca binele şi frumosul pe care le întâlnim în momentele luminoase în cosmosul nostru".

"Cu Tine, noi trebuie să fim artizanii păcii, iubim copilul Tău, lipsa Ta de violenţă", s-a rugat Papa adresându-se lui Dumnezeu, în timp ce "lumea este continuu ameninţată de violenţă, în numeroase locuri şi în diferite feluri", a continuat el.

"Arată puterea ta, o, Doamne", a implorat el. "În lumea noastră, fă ca bastoanele opresorilor (...) şi cizmele zgomotoase ale militarilor să fie arse", a adăgat Papa. El a citat, astfel, termeni din pasajul din Vechiul Testament, citit la fiecare Crăciun, în care profetul Isaia vesteşte sosirea unui "prinţ al păcii", care va desfiinţa toate opresiunile.

Benedict al XVI-lea le-a cerut tuturor celor 1,1 miliarde de catolici să se roage "să le apară o rază a bunătăţii lui Dumnezeu tuturor celor care trăiesc Crăciunul în sărăcie, suferinţă sau ca imigranţi".

Papa a părut obosit în ultimele săptămâni, la sfârşitul unui an încărcat, marcat de o serie de vizite şi responsabilităţi zdrobitoare, în faţa unor dificultăţi ale creştinismului şi unor scandaluri dureroase, ca cel de pedofilie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici