Papa Benedict al XVI-lea va vizita Cuba, unde îl va întâlni pe Fidel Castro

Benedict al XVI-lea şi-a exprimat "disponibilitatea" să îl întâlnească pe Fidel Castro la Havana, în cadrul vizitei sale, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Vaticanului, care a susţinut totodată refuzul episcopatului cubanez de a aproba ocuparea unei biserici de către disidenţi.

127 afișări
Imaginea articolului Papa Benedict al XVI-lea va vizita Cuba, unde îl va întâlni pe Fidel Castro

Papa Benedict (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat într-o conferinţă de presă despre o eventuală întâlnire în cadrul vizitei Papei la palatul prezidenţial, unde urmează să îl întâlnească pe preşedintele Raul Castro, preotul iezuit Federico Lombardi a relevat că o asemenea întrevedere nu face parte din programul oficial al Suveranului Pontif.

Benedict al XVI-lea se va afla La Havana pe 27 şi 28 martie, în cadrul celei de a doua vizite a unui papă în această ţară condusă de către un regim comunist.

"Este o eventualitate, este posibil. Dacă Fidel Castro doreşte să îl întâlnească pe Sfântul Părinte, acesta va fi disponibil", a declarat purtătorul de cuvânt, fără să excludă posibilitatea unei întrevederi.

Potrivit unor informaţii insistente din ultimele luni, este posibilă o întâlnire între liderul istoric cubanez şi Papă, în cadrul vizitei la fratele acestuia.

Potrivit anumitor surse informate, Fidel Castro, care este foarte bolnav, şi-ar fi exprimat dorinţa în acest sens. Ar putea fi vorba despre o întâlnire foarte scurtă, la sosirea Papei în palatul prezidenţial.

În plus, Lombardi a declarat că el "nu crede" că Benedict al XVI-lea se va întâlni cu un grup de disidenţi cubanezi în cadrul vizitei sale.

"Acest lucru nu figurează în program. Ioan Paul al II-lea (în cadrul vizitei sale din 1998) nu a avut-o nici el", a notat purtătorul de cuvânt.

El a afirmat, de asemenea, susţinerea Vaticanului faţă de poziţia conducerii catolice cubaneze, care a condamnat cu fermitate ocuparea unei biserici din La Havana de către disidenţi.

"Mi se pare că, inclusiv în mediile de opoziţie, există opinii diferite (de cele ale acestor disidenţi), care apreciază că nu este o iniţiativă bună", a spus Lombardi.

Cei 13 disidenţi cubanezi, care ocupau paşnic această biserică solicitând o deschidere politică în cadrul vizitei în Cuba a Papei, au fost evacuaţi în noaptea de joi spre vineri de către poliţie.

Arhiepiscopia a condamnat joi, într-un comunicat, acţiunea acestora, apreciind că "nimeni nu are dreptul să transforme bisericile în tranşee politice" şi "să perturbe spiritul de celebrare al credincioşilor cubanezi şi al multor alţi cetăţeni care aşteaptă cu bucurie şi speranţă vizita Sfântului Părinte".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici