Papa Francisc a ajuns pe insula Lesbos din Grecia pentru a vizita taberele de imigranţi. "Este o călătorie puţin diferită de celelalte. Este o călătorie marcată de tristeţe"

Papa Francisc a ajuns, sâmbătă dimineaţă, pe insula greacă Lesbos, pentru a vizita o tabăra în care se află peste 3.000 de imigranţi ce riscă să fie deportaţi în Turcia, pentru a-şi exprima solidaritatea faţă de cei care încearcă să ajungă în Europa, relatează BBC News online.

1085 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc a ajuns pe insula Lesbos din Grecia pentru a vizita taberele de imigranţi. "Este o călătorie puţin diferită de celelalte. Este o călătorie marcată de tristeţe"

Papa Francisc a ajuns pe insula Lesbos din Grecia pentru a vizita taberele de imigranţi. "Este o călătorie puţin diferită de celelalte. Este o călătorie marcată de tristeţe" (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Insula Lesbos este una dintre principalele porţi de intrare în Grecia, deci pe teritoriul Uniunii Europene, pentru milioane de imigranţi care au ajuns în Europa anul trecut.

Dar în baza acordului UE-Turcia încheiat pe 18 martie care prevede returnarea imigranţilor clandestini în Turcia, mii de imigranţi sunt blocaţi pe insulă, aşteptând procesarea solicitărilor de azil pentru a li se spune dacă pot rămâne în ţară sau urmează să fie deportaţi în Turcia.

Vaticanul insistă că vizita Papei este pur umanitară şi religioasă şi că nu trebuie percepută ca o critică la adresa deportărilor. Suveranul Pontif a efectuat o vizită asemănătoare în insula Lampedusa din Italia în 2013 pentru a-şi manifesta aceeaşi susţinere faţă de imigranţi, după ce zeci au murit în încercarea de a traversa Mediterana.

Papa a fost primit pe aeroportul din Lesbos de premierul grec, Alexis Tsipras, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului şi Arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei.

"Este o călătorie puţin diferită de celelalte. Este o călătorie marcată de tristeţe (...) Ne confruntăm cu cea mai gravă criză umanitară după cel de-al Doilea Război Mondial", a declarat Francisc presei în timpul zborului.

În tabăra de imigranţi, Papa se va întâlni cu minori neînsoţiţi care au ajuns pe insulă şi, mai târziu, va ţine un minut de reculegere pentru cei care au murit în încercarea de a traversarea Mediterana, în căutarea unei vieţi mai bune.

În centrul de detenţie din Moria, pe care îl va vizita împreună cu Patriarhul Bartolomeu, se află peste 3.000 de imigranţi care stau în condiţii deplorabile, potrivit lucrătorilor umanitari.

În ajunul vizitei Suveranului Pontif, un imigrant sirian a încercat să se sinucidă în centrul respectiv după ce i s-a spus că trebuie să fie deportat în Turcia, dar a fost oprit de poliţia greacă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici