Papa Francisc vrea o reformare a Bisericii: „Suntem pregătiţi pentru aventura acestei călătorii?”

Papa Francisc a lansat ceea ce unii descriu ca fiind cea mai ambiţioasă încercare de reformă a bisericii catolice din ultimii 60 de ani, anunţă BBC.

8555 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc vrea o reformare a Bisericii: „Suntem pregătiţi pentru aventura acestei călătorii?”

Un proces de consultare a fiecărei parohii catolice din întreaga lume cu privire la viitoarea direcţie a Bisericii a început la Vatican în acest weekend şi va dura doi ani.

Unii catolici speră că procesul va duce la schimbări în probleme precum hirotonisirea femeilor, căsătoria preoţilor şi relaţiile între persoane de acelaşi sex. Alţii se tem că reforma va submina principiile Bisericii. Aceştia spun că accentul pus pe reformă ar putea, de asemenea, să distragă atenţia de la problemele cu care se confruntă Biserica, cum ar fi corupţia şi scăderea numărului de credincioşi.

Papa Francisc i-a îndemnat pe catolici să nu "rămână baricadaţi în propriile certitudini", ci să "se asculte unii pe alţii", în timp ce a lansat procesul la slujba din Bazilica Sfântul Petru.

"Suntem pregătiţi pentru aventura acestei călătorii? Sau ne temem de necunoscut, preferând să ne refugiem în scuzele obişnuite: "Este inutil" sau "Întotdeauna am procedat aşa"?", a întrebat el.

Ce presupune procesul de consultare?

Procesul de consultare, intitulat "Pentru o biserică sinodală: Comuniune, participare şi misiune", va funcţiona în trei etape. În "faza de ascultare", oamenii din parohii şi dieceze vor putea discuta o gamă largă de probleme. Papa Francisc a spus că este important să fie ascultaţi cei care se află adesea la marginea vieţii bisericii locale, cum ar fi femeile, lucrătorii pastorali şi membrii organismelor consultative. În "faza continentală", episcopii se vor reuni pentru a discuta şi a-şi formaliza concluziile. În "faza universală", episcopii se vor reuni timp de o lună la Vatican, în octombrie 2023.

Se aşteaptă apoi ca Papa să redacteze o exortaţie apostolică, în care să prezinte opiniile şi deciziile sale cu privire la problemele discutate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici