Parisul îşi reiterează opoziţia faţă de aderarea României la Schengen

Ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, a reiterat, joi, dezacordul autorităţilor franceze cu privire la intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, invocând problema corupţiei şi lipsa de securitate a graniţelor româneşti, favorizată de salariul mic al vameşilor.

70 afișări
Imaginea articolului Parisul îşi reiterează opoziţia faţă de aderarea României la Schengen

Ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În privinţa aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, Franţa este în dezacord clar cu Ungaria, care deţine preşedinţia semestrială a UE, a declarat Laurent Wauquiez într-un interviu acordat ediţiei electronice a cotidianului francez La Croix.

"Aderarea la spaţiul Schenge este o responsabilitate enormă. Frontiera lor devine frontiera noastră. Trebuie să fie capabili să o controleze, în timp ce aici au loc diverse tipuri de trafic. Trebuie rezolvată şi problema corupţiei: un vameş român câştigă 400 de euro pe lună", a declarat ministrul francez.

El a adăugat că aderarea la Schengen nu este o decizie care se ia pentru a face pe plac unei ţări sau alteia şi că Franţa nu se opune "din principiu" acestei aderări. Condiţia pe care o impune Franţa este ca aceste ţări să fie pregătite. "Nu este în interesul nimănui să precipităm lucrurile", a precizat el.

Franţa şi Germania au decis să blocheze aderarea României şi Bulgariei la spaţiul european în care se poate călători fără paşaport.

Miniştrii german şi francez de Interne au trimis Comisiei Europene o scrisoare în care au apreciat că este "prematur" să se permită aderarea celor două ţări la zona Schengen în martie 2011, adăugând că România şi Bulgaria trebuie să facă "progrese ireversibile" în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici