Parlamentarii aflaţi în Norvegia au cerut reanalizarea ordinului de plasare a copiilor Bodnariu

Delegaţia de parlamentari aflată în Norvegia a cerut "imperios" guvernatorului localităţii de reşedinţă a familiei Bodnariu reanalizarea ordinului de plasare a copiilor pentru că măsura adoptată ar fi disporoporţionată şi este o interpretare abuzivă a principiului interesului superior al copilului.

3279 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii aflaţi în Norvegia au cerut reanalizarea ordinului de plasare a copiilor Bodnariu

Parlamentarii aflaţi în Norvegia au cerut reanalizarea ordinului de plasare a copiilor Bodnariu (Imagine: Alexandru Dobre/ Mediafax Foto)

"Parlamentarii români au cerut (...) imperios reanalizarea ordinului temporar de plasament pe considerentul că măsura adoptată este una disproporţionată şi reprezintă o interpretare abuzivă a principiului interesului superior al copilului (potrivit legislaţiei internaţionale relevante), adăugând că există suspiciuni rezonabile privind unele vicii de procedură (nerespectarea de către Barnevernet a etapelor procedurale prevăzută în legislaţia norvegiană)", potrivit unui comunicat de presă emis de Senat.

În cadrul întâlnirii cu guvernatorul judeţului Sogn og Fjordane, Anne Karin Hamre, parlamentarii au expus situaţia mai multor familii ai căror copii au fost plasaţi în familii surogat. Parlamentarii au menţionat că situaţia familiei Bodnariu a generat o "emoţie deosebit de puternică în rândul cetăţenilor români" penrtu că Barnevernet, instituţia care se ocupă de respectarea drepturilor copiilor în Norvegia, acţionează cu lipsă de transparenţă şi că asupra sa planează suspiciuni asupra modului în care gestionează cazurile.

Delegaţia a vizitat şi familia, discutând cu Marius şi Ruth Bodnariu, a "vizitat locuinţa şi a constatat condiţiile adecvate de viaţă şi dezvoltare oferite copiilor de către părinţi", potrivit sursei citate. De asemenea, parlamentarii au discutat cu vecinii familiei şi cu alţi membri ai comunităţii locale.

În perioada 20-22 ianuarie o delegaţie de parlamentari, condusă de deputatul Mircea Dolha şi din care fac parte deputaţii Mircea Lubanovici, Maria Grecea şi Ovidiu Iane şi senatorii Titus Corlăţean, Ben-Oni Ardelean şi Marian Vasiliev face o vizită în Norvegia pentru a întreprinde "demersuri politice pentru susţinerea reîntregirii familiilor de români ai căror copii au fost preluaţi de Serviciul local norvegian de protecţie a copilului".

În programul delegaţiei sunt incluse convorbiri cu reprezentanţi ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale, ai unor comisii ale Parlamentului norvegian şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Norvegia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici