Parlamentul European condamnă asasinarea lui Nemţov şi intensificarea presiunilor Moscovei asupra opoziţiei

Parlamentarii europeni au adoptat joi o rezoluţie prin care condamnă asasinarea opozantului rus Boris Nemţov şi cer o anchetă internaţională independentă, se arată într-un comunicat al PE.

301 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European condamnă asasinarea lui Nemţov şi intensificarea presiunilor Moscovei asupra opoziţiei

Parlamentul European condamnă asasinarea lui Nemţov şi intensificarea presiunilor Moscovei asupra opoziţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceasta este "cea mai semnificativă crimă politică din istoria recentă a Rusiei", se arată în textul adoptat de eurodeputaţi, care avertizează că propaganda de la Kremlin transformă Rusia într-un "stat al represiunii, al discursului instigator la ură şi fricii".

Deputaţii cer o anchetă internaţională independentă privind asasinarea politicianului rus din opoziţie Boris Nemţov care strângea probe despre implicarea Rusiei în războiul din estul Ucrainei şi care a fost ucis cu două zile înainte să conducă o demonstraţie împotriva acestui război.

Deputaţii îl consideră pe Nemţov o persoană care "şi-a dedicat viaţa unei Rusii mai democratice, mai prospere şi mai deschise, precum şi unei relaţii de parteneriat între Rusia şi vecinii săi".

Membrii PE deplâng şi faptul că unii deputaţi şi diplomaţi care au dorit să participe la funerariile lui Nemţov nu au fost primiţi în Rusia.

Rusia se îndreaptă într-o direcţie "contrară unei democraţii funcţionale", spun deputaţii, care cer Kremlinului să oprească "presiunile, actele represive şi de intimidare" împotriva liderilor, societăţii civile şi presei, precum şi să elibereze prizonierii politici, cum ar fi deputatul ucrainean Nadia Savcenko şi poliţistul eston Eston Kohver.

Deputaţii condamnă şi eşecul Rusiei de a coopera cu ancheta internaţională privind doborârea avionului MH17 al companiei Malaysia Airlines, în estul Ucrainei, în iulie 2014.

Deputaţii exprimă sprijinul PE pentru forţele democratice din Rusia şi cer Consiliului European să angajeze statele membre într-un mesaj puternic, unitar privind drepturile omului şi nevoia de a elimina presiunile asupra libertăţii de exprimare şi de întrunire. "Este nevoie de un program mai puternic şi de mai multă finanţare pentru a sprijini societatea civilă din Rusia şi din Crimeea ocupată", mai spun ei.

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini le-a spus miercuri eurodeputaţilor că "libertatea de exprimare se află sub o presiune tot mai mare" în Rusia şi că "partidele de opoziţie depun eforturi să poată exista şi să aibă acces la presa dominantă", relatează AP.

Înaltul Reprezentant UE pentru politică Externă a îndemnat la o "anchetare transparentă a asasinării" lui Nemţov.

Boris Nemţov, în vârstă de 55 de ani, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost împuşcat mortal pe 27 februarie, în timp ce se plimba pe un pod din apropierea Kremlinului cu prietena sa, fotomodelul ucrainean Anna Duriţkaia, în vârstă de 23 de ani.

Putin a condamnat public asasinatul şi a promis că cei vinovaţi vor fi aduşi în faţa justiţiei.

Însă aliaţii lui Nemţov nu au încredere în ancheta oficială şi consideră că acuzarea unor islamişti ceceni are ca scop să înlăture suspiciunile de la Putin, cercul său de apropiaţi sau de la serviciile de securitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici