Parlamentul European îi cere lui Putin să demareze un "dialog onest" cu protestatarii

Parlamentul European condamnă neregulile înregistrate în alegerile prezidenţiale de la 4 martie din Rusia şi îi cere lui Vladimir Putin să îşi reducă retorica împotriva protestatarilor şi să demareze un "dialog onest" cu aceştia, într-o rezoluţie adoptată joi, informează un comunicat al PE.

251 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European îi cere lui Putin să demareze un "dialog onest" cu protestatarii

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Deputaţii europeni îşi manifestă în textul rezoluţiei îngrijorarea faţă de "cursul evenimentelor din Rusia în privinţa drepturilor omului şi principiilor democratice general acceptate, legislaţiei şi procedurii electorale".

Parlamentul regretă faptul că opţiunile alegătorilor au fost limitate în alegerile recente şi solicită o analiză completă "a tuturor neregulilor, cu scopul de a întări regulile democratice în perspectiva alegerilor viitoare".

Rezoluţia arată că observatorii internaţionali ai OSCE/Biroul pentru instituţii democratice şi drepturile omului şi ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au descoperit că modul de organizare şi desfăşurare a alegerilor prezidenţiale a "favorizat puternic unul dintre candidaţi, datorită deficienţelor în procesul de înregistrare, acoperire media inegală şi folosirea resurselor publice pentru susţinerea unui candidat".

Deputaţii i-au cerut preşedintelui Dmitri Medvedev să treacă de la vorbe la fapte si să garanteze că reformele necesare în sistemul politic se vor adopta. De asemenea, "se aşteaptă de la noul preşedinte Vladimir Putin să fie pregătit să ducă mai departe aceste reforme, incluzând necesara simplificare a legislaţiei referitoare la înregistrarea partidelor politice".

Rezoluţia solicită tuturor părţilor să profite de această ocazie, înainte de începerea mandatului noului preşedinte, şi să ajungă la acord asupra unui set complex de măsuri de reformă. Se aşteaptă de la preşedintele-ales Putin, precum şi de la toate partidele reprezentate în Duma de Stat să iniţieze un dialog cu protestatarii şi opoziţia, pe tema viitorului Rusiei.

În finalul textului, PE încurajează diferitele organizaţii ale opoziţiei democratice să se coaguleze în jurul unor măsuri de reformă politică, oferind astfel cetăţenilor ruşi o alternativă credibilă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici