Parlamentul polonez a adoptat o lege prin care ministrul Justiţiei devine şi procuror general

Parlamentul polonez a adoptat joi o lege prin care ministrul Justiţiei devine şi procuror general, ceea ce îi oferă control asupra activităţilor Parchetului, relatează publicaţia electronică EUObserver.com.

213 afișări
Imaginea articolului Parlamentul polonez a adoptat o lege prin care ministrul Justiţiei devine şi procuror general

Parlamentul polonez a adoptat o lege prin care ministrul Justiţiei devine şi procuror general

Legea adoptată joi de parlamentarii polonezi anulează o reformă din 2009 şi, potrivit criticilor, va duce la numirea procurorilor pe criterii politice.

Această lege a fost votată după ce Guvernul conservator polonez, învestit în noiembrie, a fost deja criticat extrem de dur din cauza unei serii de măsuri denunţate ca având scopul de a-i consolida controlul asupra sistemului judiciar şi presei.

Disputa a creat tensiuni între Varşovia şi partenerii săi europeni, care consideră că noile reforme implementate de Polonia ar putea încălca statul de drept şi valorile fundamentale ale blocului european.

Modificările vizând Curtea Consituţională şi legislaţia privind mass-media din Polonia au provocat de asemenea proteste în ţară, la începutul anului.

Dar conducerea instituţiilor publice de presă a fost deja înlocuită, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), care a câştigat alegerile generale desfăşurate pe 25 octombrie în Polonia şi guvernează singur, susţinând că jurnaliştii de la posturile publice nu sunt obiectivi în relatările referitoare la PiS.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici