Parlamentul turc a adoptat o lege care conferă competenţe sporite serviciilor de informaţii

Parlamentul turc a adoptat joi seara un proiect de lege controversat al puterii islamo-conservatoare, extinzând considerabil competenţele agenţiei naţionale de informaţii (MIT), a anunţat presa turcă.

156 afișări
Imaginea articolului Parlamentul turc a adoptat o lege care conferă competenţe sporite serviciilor de informaţii

Parlamentul turc a adoptat o lege care conferă competenţe sporite serviciilor de informaţii (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Textul, adoptat în urma unor dezbateri aprinse graţie majorităţii absolute de care dispune Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al premierului Recep Tayyip Erdogan, conferă drepturi sporite în materie de strângere de informaţii seerviciilor secrete turce şi introduce pedepse cu închisoarea în special pentru jurnalişti pentru divulgarea unor documente confidenţiale privind "securitatea militară".

Proiectul a fost depus luna trecută de putere înainte de alegerile municipale, pe care AKP le-a câştigat în pofida scandalurilor de corupţie şi interceptări ilegale care afectează Guvernul Erdogan, care conduce Turcia din 2002.

Noua legislaţie, care a fost dezbătută de săptămâna trecută de către deputaţi, abilitează MTI să asculte liniile telefonice şi să colecteze informaţii în legătură cu "terorismul, infracţiunile internaţionale şi informaţiile externe".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici