Parlamentul ucrainean a adoptat legea privind amnistierea manifestanţilor arestaţi. Opoziţia critică legea amnistiei

Parlamentul ucrainean a adoptat miercuri legea privind amnistierea manifestanţilor arestaţi în urma confruntărilor cu forţele de ordine, însă opoziţia s-a abţinut de la vot.

521 afișări
Imaginea articolului Parlamentul ucrainean a adoptat legea privind amnistierea manifestanţilor arestaţi. Opoziţia critică legea amnistiei

Parlamentul ucrainean a adoptat legea privind amnistierea manifestanţilor arestaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE Opoziţia ucraineană critică legea amnistiei, calificând-o drept o "lege despre ostatici"

Lideri ai opoziţiei ucrainene au criticat noua lege a amnistiei care a fost propusă de Partidul Regiunilor, apreciind că prin adoptarea acestui text puterea a recunoscut că "a luat ostatici", relatează agenţia Interfax-Ucraina.

"Parlamentul ucrainean a adoptat, de fapt, o lege despre ostatici. Astfel, puterea a recunoscut că ia ostatici, ca un adevărat terorist, pentru ca mai apoi să iniţieze negocieri pentru eliberarea acestor ostatici", a declarat Oleg Tiagnibok, liderul partidului naţionalist de opoziţie Svoboda.

El a adăugat că această lege a fost votată într-un mod incorect şi "ilegal".

"Astfel de legi nu trebuie să fie recunoscute", a afirmat Tiagnibok.

Un alt lider al opoziţiei ucrainene, Vitali Kliciko, a apreciat că adoptarea acestei legi va "tensiona şi mai mult situaţia în societate".

Deputatul din partea Partidului Batkivsina (Patria) Andrei Parubii, de asemenea, a criticat această lege.

"Era posibilă o singură variantă: amnistierea necondiţionată (a manifestanţilor arestaţi) şi noi am discutat despre aceasta. Condiţiile actuale (amnistirea în schimbul eliberării clădirilor instituţiilor publice) sunt inadmisibile", a declarat Parubii pentru un post de televiziune local.

Parlamentul ucrainean a adoptat miercuri legea privind amnistierea manifestanţilor arestaţi în urma confruntărilor cu forţele de ordine, însă opoziţia s-a abţinut de la vot. Conform legii adoptate, manifestanţii proeuropeni arestaţi vor fi eliberaţi a următoarele 15 zile.

După mai multe ore de negocieri tensionate, textul a fost aprobat de 232 de deputaţi din cei 416 prezenţirelatează Itar-tass.

Conform legii adoptate, manifestanţii proeuropeni arestaţi vor fi eliberaţi a următoarele 15 zile.

Autorul acestui proiect de lege, Iuri Miroşenko, consideră că textul oferă "mai multe oportunităţi".

Unii deputaţi au afirmat că eliberarea manifestanţilor va avea loc doar după ce protestatarii vor părăsi toate clădirile instituţiilor publice ocupate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici