Parlamentul Ungariei a aprobat modificarea Constituţiei, în pofida criticilor UE şi ale Consiliului Europei

Parlamentul Ungariei a adoptat luni controversatul proiect de modificare a Constituţiei, în pofida criticilor formulate de opoziţie, de Consiliul Europei şi de Uniunea Europeană. Ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, spune că Ungaria se va adresa Comisiei de la Veneţia pentru a obţine un aviz referitor la modificările aduse Constituţiei.

489 afișări
Imaginea articolului Parlamentul Ungariei a aprobat modificarea Constituţiei, în pofida criticilor UE şi ale Consiliului Europei

Parlamentul Ungariei a aprobat modificarea Constituţiei, în pofida criticilor UE şi ale Consiliului Europei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Amendamentele, care limitează în principal competenţele Curţii Constituţionale, au fost adoptate cu 265 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 33 de abţineri.

Sâmbătă, Uniunea Europeană a atras atenţia Ungariei că planul de modificare a Constituţiei riscă să încalce principiile statului de drept, recomandând sesizarea Comisiei de la Veneţia.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, îi ceruse vineri premierului Viktor Orban, într-o conversaţie telefonică, să rezolve preocupările privind statul de drept, înaintea votului din Parlament. Criticii susţin că Guvernul conservator ungar încearcă, prin modificarea Constituţiei, să intensifice controlul asupra unor instituţii-cheie - Banca centrală, Curtea constituţională şi structurile care monitorizează mass-media. La originea iniţiativei se află partidul de guvernământ, Fidesz, care are o majoritate de două-treimi în Parlament.

Preşedintele Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, ceruse Ungariei să amâne votul pe tema amendamentelor constituţionale. Răspunzând criticilor, premierul Viktor Orban i-a trimis o scrisoare preşedintelui CE în care oferea asigurări că Ungaria va respecta valorile fundamentale europene. "Aş vrea să confirm angajamentul deplin al Guvernului şi Parlamentului Ungariei pentru respectarea normelor şi reglementărilor europene", a scris Orban.

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, îl îndemnase pe Viktor Orban ca, în contextul preocupărilor interne şi internaţionale, să ceară urgent avizul Comisiei de la Veneţia în privinţa amendamentelor constituţionale propuse.

Patru state UE - Germania, Olanda, Finlanda şi Danemarca - i-au cerut vineri preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, să propună un mecanism european de intervenţie împotriva ţărilor membre suspectate că încalcă principiile statului de drept şi valorile fundamentale ale Uniunii Europene.

Ungaria acceptă să ceară Comisiei de la Veneţia un aviz privind modificarea Constituţiei

Ungaria se va adresa Comisiei de la Veneţia, o structură consultativă a Consiliului Europei, pentru a obţine un aviz referitor la modificările aduse Constituţiei, anunţă ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, citat de MTI.

"Ungaria este deschisă dialogului şi este pregătită să negocieze cu oricine, oricând şi despre orice", a spus Martonyi după discuţii cu oficiali europeni.

"Dacă vor exista contradicţii cu legislaţia europeană, vom găsi o soluţie", a spus Martonyi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici