Participanţii la conferinţa donatorilor anunţă fonduri de 370 de milioane de dolari pentru Liban

  • Participanţii la conferinţa donatorilor anunţă fonduri de 370 de milioane de dolari destinate programelor de asistenţă în Liban.
  • Participanţii la conferinţă cer formarea rapidă a unui guvern în Liban şi lansarea reformelor structurale.
232 afișări
Imaginea articolului Participanţii la conferinţa donatorilor anunţă fonduri de 370 de milioane de dolari pentru Liban

Participanţii la conferinţa donatorilor anunţă fonduri de 370 de milioane de dolari pentru Liban

Participanţii la conferinţa internaţională a donatorilor au anunţat, miercuri, fonduri de 370 de milioane de dolari (312 milioane de euro) pentru Liban, la exact un an de la explozia masivă produsă în zona portuară din Beirut, informează Agenţia France-Presse şi postul BFMTV.

Fondurile sunt destinate programelor de asistenţă directă pentru populaţia Libanului, în special proiectelor educaţionale, alimentare şi pentru dezvoltarea agriculturii.

Conferinţa de susţinere a Libanului a fost organizată de Franţa în coordonare cu Naţiunile Unite. „Reiterăm apelul în sensul formării unui guvern care să se dedice relansării Libanului", au transmis participanţii la conferinţa internaţională desfăşurată în format online, exprimând preocupare privind întârzierea investigaţiei în cazul exploziei produse în urmă cu exact un an în zona portuară din Beirut.

Franţa a anunţat că va oferi Libanului 100 de milioane de euro (118 milioane de dolari) şi 500.000 de doze de vaccinuri anticoronavirus, dar a cerut instalarea rapidă a unui guvern în Liban şi aplicarea reformelor structurale. Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a anunţat fonduri de asistenţă în valoare de aproape 100 de milioane de dolari (84,4 de milioane de euro) destinate Libanului.

„Niciun ajutor nu va fi vreodată suficient dacă liderii politici din Liban nu-şi asumă angajamentul dificil, dar necesar de a reforma economia şi de a combate corupţia. Aceste lucruri sunt esenţiale şi trebuie începute acum", a declarat Joseph Biden.

Naţiunile Unite estimează că populaţia Libanului are necesităţi în valoare de 350 de milioane de dolari (294 de milioane de euro). Prin primele două conferinţe ale donatorilor au fost colectate fonduri de 280 de milioane de euro.

Libanul se confruntă cu o criză economică şi socială masivă, amplificată de explozia produsă pe 4 august 2020 în zona portuară din Beirut. Deflagraţia s-a soldat cu peste 210 morţi şi mii de răniţi şi a provocat daune majore în multe cartiere din Beirut. Formaţiunile politice din Liban nu au ajuns încă la un acord privind susţinerea unui guvern. La sfârşitul lunii iulie, preşedintele Libanului, Michel Aoun, l-a desemnat pe Najib Mikati în funcţia de prim-ministru, în eforturile pentru depăşirea impasului politic de la Beirut.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici