Partide din Algeria cer interzicerea accesului avioanelor militare franceze în spaţiul algerian

Partide politice din Algeria le-au cerut autorităţilor să anuleze permisul de survolare a teritoriului algerian dat avioanelor militare franceze şi doresc oprirea intervenţiei militare a Franţei în Mali.

243 afișări
Imaginea articolului Partide din Algeria cer interzicerea accesului avioanelor militare franceze în spaţiul algerian

Partide din Algeria cer interzicerea accesului avioanelor militare franceze în spaţiul algerian (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Aceste formaţiuni politice, printre care şi Mişcarea Societăţii pentru Pace (MSP, islamistă), cer "închiderea spaţiului aerian pentru avioanele militare franceze şi non-franceze", potrivit unui document adoptat miercuri, în timpul unei reuniuni din Alger.

Partidul islamist Ennhada şi alte opt organizaţii politice au semnat acest text.

În urma alegerilor legislative din 10 mai 2012, MSP a obţinut în Parlament numai 47 de locuri din 462. MSP este principala formaţiune a Alianţei Algeria Verde (AAV) islamistă, din care mai fac parte Ennahda (Renaşterea) şi Mişcarea El Islah (Reforma).

"Survolul avioanelor (militare) franceze deasupra Algeriei a fost autorizat în baza unor argumente eronate, care subminează suveranitatea naţională şi poziţionează Algeria drept susţinătoare a acestui război", consideră partidele politice algeriene.

Preşedintele francez, François Hollande, a anunţat pe 15 ianuarie, în Dubai, că Algeria, iniţial reticentă unei intervenţii militare în Mali, a autorizat accesul în spaţiul său aerian avioanelor militare franceze implicate în intervenţia din Mali.

Potrivit documentului, partidele politice algeriene au cerut Franţei "să pună capăt intervenţiei militare în această regiune şi să-şi retragă imediat trupele în nordul statului Mali".

De asemenea, aceste partide au condamnat "operaţiunea criminală teroristă care a vizat străini şi muncitori algerieni nevinovaţi". Pe 16 ianuarie, o grupare islamistă a atacat complexul de exploatare a gazelor din zona In Amenas ca ripostă pentru intervenţia militară franceză din Mali.

Potrivit unui bilanţ provizoriu, 37 de ostatici străini şi unul algerian au fost omorâţi. Multe persoane sunt date dispărute, iar unele cadavre rămân neidentificate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici