Partidele populiste îl propun pe Giuseppe Conte pentru funcţia de premier al Italiei

Formaţiunile populiste Mişcarea Cinci Stele şi Liga Nordului l-au propus, luni seară, pe Giuseppe Conte pentru postul de premier al Italiei, dar decizia de nominalizare formală îi va aparţine preşedintelui Sergio Mattarella, informează publicaţiile Corriere della Sera şi La Repubblica.

1198 afișări
Imaginea articolului Partidele populiste îl propun pe Giuseppe Conte pentru funcţia de premier al Italiei

Partidele populiste îl propun pe Giuseppe Conte pentru funcţia de premier al Italiei

Mişcarea 5 Stele (M5S) şi Liga Nordului (extremă-dreapta) negociază formarea unei alianţe guvernamentale în Italia, pentru a evita convocarea alegerilor parlamentare anticipate.

După întrevederea cu preşedintele ţării, Sergio Mattarella, Luigi Di Maio, liderul formaţiunii antisistem Mişcarea 5 Stele (populistă, eurosceptică), a anunţat că profesorul Giuseppe Conte este propunerea pentru postul de prim-ministru. "Giuseppe Conte va fi premierul unui guvern politic. Sunt foarte mândru de acest nume pentru că este sinteza Mişcării Cinci Stele. Nu va împovăra poporul italian. Dacă a fost votat? Făcea parte din echipa mea, l-au votat 11 milioane de italieni", a afirmat Luigi di Maio. "Cred că astăzi putem spune că ne aflăm într-un moment istoric", a precizat liderul formaţiunii care s-a clasat pe primul loc în urma scrutinului parlamentar din Italia.

Decizia desemnării formale a premierului îi aparţine preşedintelui Sergio Mattarella.

Recent, în contextul impasului politic, preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a anunţat că, în lipsa unei coaliţii guvernamentale, intenţionează să propună formarea unui guvern "neutru" care să conducă ţara până în decembrie.

"Cine este Giuseppe Conte, premierul care vine de la periferie", a titrat cotidianul Corriere della Sera, notând că politicianul în vârstă de 53 de ani este licenţiat în Drept, în Italia, după care a participat la studii de specializare la Universitatea din Yale şi la Universitatea din New York.

"Formaţiunea Mişcarea Cinci Stele şi partidul de extremă-dreapta Liga Nordului au criticat în mod repetat accederea la putere a tehnocraţilor care nu au fost votaţi de cetăţeni. Dar, luni, cele două partide populiste l-au prezentat pe Giuseppe Conte, avocat şi profesor universitar fără prea multă experienţă politică, pentru postul de prim-ministru", comentează cotidianul britanic Financial Times.

"Europa priveşte cu preocupare spre Italia", a titrat site-ul german de ştiri Tagesschau.de.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici