Partidul Socialist din Franţa, cel mai slab rezultat electoral din istoria recentă a formaţiunii

Partidul Socialist din Franţa a înregistrat, duminică, în primul tur al alegerilor parlamentare, cel mai slab scor din 1958 încoace, adunând doar 10% din voturile alegătorilor, cu 30% mai puţin decât la precedentele alegeri, cele din 2012, informează postul France 24 şi cotidianul The Guardian.

329 afișări
Imaginea articolului Partidul Socialist din Franţa, cel mai slab rezultat electoral din istoria recentă a formaţiunii

Partidul Socialist din Franţa, cel mai slab rezultat electoral din istoria recentă a formaţiunii

Conform estimărilor, socialiştii vor obţine între 15 şi 25 de mandate dintr-un total de 577 de locuri în Parlamentul francez. Înfrângerea este istorică, dacă ţinem cont de faptul că în 2012, socialiştii au obţinut majoritatea din Adunarea Naţională.

Rezultatul socialiştilor este pus în seama lipsei de popularitate a fostului preşedinte Francois Hollande, care a ajuns pe final de mandat la cea mai mică cotă de încredere a unui preşedinte din istoria modernă a Franţei. Hollande a ajuns preşedinte în 2012 şi a promis să redreseze economia Franţei şi să pună capăt politicilor de austeritate. El a eşuat în respectarea promisiunilor, a optat pentru o politică fiscală strictă şi a luat măsuri liberale, care au deranjat publicul francez. Dezastrul de la alegerile parlamentare a fost previzibil, dacă luăm în calcul şi rezultatul candidatului socialist la alegerile prezidenţiale, Benoit Hamon, care a obţinut 6,4% din sufragii.

Nici formaţiunea populistă Frontul Naţional, al lui Marine le Pen, nu a reuşit să performeze, dovedindu-se incapabilă de a-şi consolida poziţia pe care a avut-o la recentele alegeri prezidenţiale. Frontul Naţional s-a clasat pe poziţia a treia, adunând 14% din voturile electoratului. Marine le Pen a pus scorul slab al partidului său pe seama prezenţei scăzute la vot şi pe seama sistemului electoral francez, care ”ar favoriza partidele mari”.

Al doilea tur al alegerilor parlamentare este programat să se desfăşoare pe data de 18 iunie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici