Pasagerii unui avion cu români care a aterizat în Creta au fost testaţi pentru Covid-19, fără explicaţii şi cu formularele completate

  • 200 de turişti români care au ajuns, miercuri, cu avionul pe Aeroportul Heraklion din Creta, au fost testaţi pentru Covid-19, deşi completaseră formularul obligatoriu.
  • Ieri, autorităţile din Grecia au închis cinci din şase puncte de trecere a frontierei rutiere cu Bulgaria, fiind permisă trecerea doar printr-o singură graniţă, ceea ce afectează tranzitul românilor către litoralul grecesc.
7873 afișări
Imaginea articolului Pasagerii unui avion cu români care a aterizat în Creta au fost testaţi pentru Covid-19, fără explicaţii şi cu formularele completate

Pasagerii unui avion cu români care a aterizat în Creta au fost testaţi pentru Covid-19, fără explicaţii şi cu formularele completate

La Aeroportul Heraklion din Creta a fost testată fiecare persoană care a venit din România cu o cursă care a adus turişti din Bucureşti şi Cluj Napoca. Testarea a durat peste 3 ore, a povestit la Digi24 Vlad, unul dintre pasagerii aflaţi în avion.

Ministerul de extrene român a dat ieri asigurări că în ceea ce priveşte accesul pe teritoriul elen, vor fi făcute teste aleatorii pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2.

În plus, şi autorităţile din Grecia au transmis că posibilitatea ca turiştii români să fie testaţi pentru COVID-19 este „foarte mică”.

Toţi cei care călătoresc în Grecia trebuie să ştie că persoanele testate trebuie să aştepte rezultatul timp de 24 de ore, în condiţii de autoizolare, la adresa pe care au declarat-o în formularul electronic.

Vlad, turistul român care a ajuns miercuri în Creta, a mai povestit că a aflat de la personalul de la hotel că turiştii din alte ţări nu au trecut prin astfel de proceduri.

El a spus că nu li s-a oferit nicio informaţie, iar poliţiştii care îi supravegheau au refuzat „destul de brutal” să dea explicaţii. Turistul a adăugat că toţi pasagerii avionului completaseră online formularul necesar pentru a intra în Grecia şi că pe baza acestuia au fost testaţi.

El a adăugat că pasagerii din toate celelalte avioane care au aterizat în Creta au fost lăsaţi să plece fără a fi testaţi.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis românilor care vor să plece în vacanţă în Grecia că accesul rutier pe teritoriul acestei ţări este permis în perioada 1-15 iulie printr-un singur punct de trecere a frontierei bulgaro-elene - Kulata-Promachonas. Măsura a fost luată ca urmare a introducerii obligativităţii completării formularului electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidenţa celor care merg în această ţară.

Rămân obligatorii măsurile generale de prevenţie: purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor şi de distanţare socială.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe avertizează că autorităţile elene competente pot modifica fără niciun preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de noi cazuri de COVID-19 care vor fi înregistrate pe parcurs. 

Românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet:

http://atena.mae.ro

http://salonic.mae.ro

https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro,

www.mae.ro

MAE reaminteşte că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

 

Ce formular trebuie să completeze turiştii care merg în Grecia

Persoanele care merg în Grecia trebuie să completeze un formular cu cel puţin 48 de ore înainte de a intra în ţară. Formularul poate fi găsit pe site-ul travel.gov.gr, în limba engleză sau în limba germană.

Turiştii trebuie să completeze date personale, ţara de origine, modalitatea de transport până în Grecia, ţările vizitate în ultimele 15 zile, durata sejurului, adresa la care vor sta.

Informaţiile sunt colectate într-o bază de date, iar fiecare turist va primi un cod de bare, care va fi verificat la punctul de frontieră, la intrarea în Grecia. Pe baza acestui cod, autorităţile din Grecia vor şti la sosire dacă un turist ar trebui să fie testat sau nu pentru COVID-19.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici