Paşaportul unui german căutat în legătură cu atentatele din 11 septembrie, descoperit în Pakistan

Paşaportul lui Said Bahaji, căutat în cadrul atentatelor de la 11 septembrie, şi cel al unei femei de origine spaniolă, căsătorită cu un militant al reţelei al-Qaida, au fost descoperite de armata pakistaneză în provincia Waziristanul de Sud.

26 afișări
Imaginea articolului Paşaportul unui german căutat în legătură cu atentatele din 11 septembrie, descoperit în Pakistan

Paşaportul unui german căutat în legătură cu atentatele din 11 septembrie, descoperit în Pakistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Armata a demarat începând cu 17 octombrie o ofensivă terestră ce vizează înlăturarea talibanilor din fieful lor din Waziristanul de Sud şi din zonele tribale, din nord-vestul Pakistanului, situate la graniţa cu Afganistanul.

Oficialii militari au invitat joi presa pentru a vizita frontul de la Sherwangi, ocazia cu care au fost prezentate numeroase arme, echipamente şi materiale pe care armata susţine că le-a descoperit.

Între documentele confiscate se numără paşaportul cetăţeanului german Said Bahaji, dar şi paşaportul şi documentul de reşedinţă marocan al lui Raquel Garcia Burgos, originară din Spania. Potrivit AFP, nu a fost posibilă verificarea autenticităţii acestor documente.

Pe numele lui Said Bahaji a fost emis un mandat internaţional de arestare pentru implicare sa în "celula de la Hamburg", baza din Germania a autorilor atentatelor de la 11 septembrie asupra Statelor Unite.

El locuia şi studia la Hamburg, unde împărţea provizoriu un apartament cu egipteanul Mohammed Atta, identificat de Biroul Federal de Investigaţii (FBI) ca fiind pilotul primului avion care s-a izbit de unul dintre turnurile World Trade Center.

Said Bahaji a dispărut cu puţin timp înainte de aceste atentate.

Pe paşaportul descoperit în Waziristan, ştampila de intrare în Pakistan data din 4 septembrie 2001.

Raquel Garcia Burgos, a cărei familie din Madrid nu are nici o veste despre ea din 2001, potrivit presei spaniole, este soţia lui Amer Azizi, un marocan, ce a locuit în Spania, cercetat de justiţia spaniolă pentru presupusul său rol în atentatele de la 11 martie 2004 de la Madrid.

Amer Azizi este de asemenea bănuit că ar fi făcut parte din prima celulă a reţelei al-Qaida, creată în Spania, care ar fi bănuită de implicare în pregătirea atentatelor de la 11 septembrie 2001 în legătură cu celula de la Hamburg.

Numărul de telefon al lui Amer Azizi, considerat de justiţia spaniolă ca fiind unul dintre militanţii al-Qaida din Europa, figura în agenda lui Jamel Zugam, condamnat în Spania pentru participarea la atentatele de la Madrid.

Amprentele sale digitale au fost găsite într-o casă din localitatea Morata de Tajuna, din apropiere de Madrid, unde fuseseră construite bombele care au explodat în trenurile din suburbia madrilenă.

Zonele tribale pakistaneze au devenit treptat, după înlăturarea de la putere din Afganistan a talibanilor la sfârşitul lui 2001, un adăpost al reţelei al-Qaida, fieful talibanilor pakistanezi şi o bază de antrenament pentru aliaţii acestora, talibanii afgani.

"Sherwangi era un centru important pentru teroriştii străini, în special pentru uzbeci. Erau de asemenea ceceni şi arabi", a declarat joi generalul Khalid Rabbani, comandantul celei de-a 9-a divizii a infanteriei pakistaneze care acţionează în prezent în Waziristanul de Sud.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici